Türkiye'de zaten tescillenmiş bir lezzetti Fransızlarda bu duruma onay verdi. 45 ülkeden 200 katılımcının bulunduğu uluslararası bal yarışmasında bu bal altın ödülün sahibi olduğu. Hem en lezzetli hem de en doğal listesinde yer alıyor. İşte Türkiye'nin tescillenmiş altın balı…
Türkiye'deki en zengin floraya sahip olan Bitlis, en önemli bal üretim merkezi de oluyor. Yüksek rakıma sahip yaylalarda üretilen bu bal kalitesi ile de başarıya imza attı. Türkiye'nin tescillenmiş en ünlü dalları arasında yer alan Bitlis balığı Paris'te düzenlenen yarışmada da altın ödülün sahibi oldu. Paris laboratuvarlarında yapılan inceleme ile birlikte polen değeri, nem oranı ve polen sayımı bakımından en yüksek bal olarak altın bal ödülüne layık görüldü.
1. 200 ÇİÇEĞİN ÖZÜNÜ OLUŞTURUYOR
Yaklaşık 45 ülkenin katılım sağladığı ve 200 aracının yer aldığı uluslararası yarışmada dünyanın en lezzetli bal ödülü Bitlis'e gitti. En iyi dereceye sahip olan Bitlis balı kentteki arıcıların sevincini de ikiye katladı. Bitlis'te arıcılık yapan Serdar Naci Ersan, şehirde yüksek rakımlı ve zengin bitki örtüsüne sahip yaylalardan üretilen balın Paris'te düzenlenen uluslararası yarışmada birincilik kazandınız aktardı.
Uluslararası bal yarışmasına başvurduğunu söyleyen Ersan, 2500 rakımda yer alan yaylalarda yaklaşık 1200 çeşit bitkinin bulunduğunu aktardı. Farklı bitki çeşitlerinin balın kalitesini belirleyen en önemli faktör olduğunu aktaran Ersan, her aşamanın organik tarım esaslarına göre yapıldığını söyledi.
200 KİŞİYE ELEDİ
Serdar Naci Ersan, “Her aşamasını organik tarım esaslarına göre üretmiş olduğumuz balımız, bu yıl da Fransa’nın başkenti Paris’te altın bal ödülüne layık görüldü. 2023 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da, bu yıl ise Paris’te kazandığımız bu ödülle ilimize iki tane altın bal ödülünü getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Üretmiş olduğumuz polifloralı yani çok çiçekli kara kovan balımız 45 ülkeden yaklaşık 200 katılımcı arasından altın bal ödülünü almayı başardı. Balımızı bu denli eşsiz ve kıymetli kılan en büyük faktör yaylalarımızdır. Bu yaylalarımız bin 200 çeşide yakın endemik ve tıbbi, yani şifalı bitki bulunmaktadır.” dedi.