Osmanlı geleneğini yaşatıyor her birini elleriyle üretiyorlar! Satılmaz sanılan üründe rekor ihracat: 40’ı aşkın ülke alıyor

Osmanlı geleneğini yaşatıyor her birini elleriyle üretiyorlar! Satılmaz sanılan üründe rekor ihracat: 40’ı aşkın ülke alıyor

Edirne’de yaşayan Can ve Sermin Ürenli çifti, yaptıkları ürünlerle Osmanlı geleneğini yaşatıyor her birini elleriyle üretiyorlar. 15 yılda üretimde oldukça önemli bir noktaya gelen çiftin ürünlerini şimdi 40’ı aşkın ülke alıyor…

Edirne'de 17. yüzyılın ortalarına tarihlenen geleneksel meyve sabunu üretimi, günümüzde hem yerel hem de uluslararası düzeyde ilgi görmeye devam ediyor. Bu sabunlar, eski Osmanlı döneminde hamur kıvamına getirilip misk, amber ve gül kokularıyla üretilerek meyve şekline dönüştürülüyordu. Özel günlerde süs eşyası olarak kullanılan bu sabunlar, modern dönemde halk eğitim merkezlerinde düzenlenen kurslarla bazı ailelerin geçim kaynağı haline gelmiş durumda.

GLOBAL PAZARIN GÖZDESİ ÜRÜNLER

15 yıl önce Can ve Sermin Ürenli çifti, Edirne’de kurdukları atölyede meyve sabunu üretimine başladılar. Teknolojik altyapılarını geliştirerek seri üretime geçtikten sonra, hem elle hem de makinelerle üretim yaparak ürünlerini geniş bir kitleye ulaştırdılar. Yurtiçindeki talebin yanı sıra yurtdışından da büyük ilgi gören ürünler, global pazarda önemli bir yer edinmiş durumda.

edirnede-sabun-meyvesi-ureten-urenli-cifti-1.jpg

Can Ürenli, meyve sabununun Edirne’nin ve Osmanlı’nın mirası olduğunu vurgulayarak, "Bu ürünün tarihsel dokusuna zarar vermeden üretmeye devam ediyoruz. Süs eşyası olarak üretim yapıyor ve işimizi severek sürdürüyoruz. Eşim sanayicilikten geliyor, benim ticari geçmişim de benzer faaliyetlerle dolu. Bu bizi gururlandırıyor ve Edirne'mize büyük bir değer katıyor" dedi.

40’I AŞKIN ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Ürenli çifti, şimdiye kadar 40'tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. "Siparişlerimiz dünya genelinden geliyor. Şu ana kadar 300'e yakın resmi ihracat gerçekleştirdik. Finlandiya, Kosova, Amerika, Singapur ve Hindistan gibi ülkelere ürün gönderiyoruz. Ata yadigarı bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz ve dünya çapında tanıtımını sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

edirnede-sabun-meyvesi-ureten-urenli-cifti-2.jpg

DOĞAL VE BİTKİSEL ÜRETİM SÜRECİ

Sermin Ürenli, üretim sürecinde tamamen doğal ve bitkisel sabun kullandıklarını belirtti. "Meyve sabunlarımızı gıda boyası kullanarak suyla eritip normal banyo sabunu olarak kullanılabilir hale getiriyoruz. Kaliteyi yüksek standartlarda sunabilmek için kendi yöntemlerimizi geliştirdik" dedi.

edirnede-sabun-meyvesi-ureten-urenli-cifti-3.jpg

EDİRNE’NİN KÜLTÜREL MİRASINA KATKI

Edirne'nin önemli bir parçası haline gelen meyve sabununun yaşatılmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Sermin Ürenli, "Edirne var olduğu sürece meyve sabunu da var olmalı. Ürünümüz, şehir için büyük bir değer taşıyor. Eşimin ve benim işin her aşamasında başında olmamız, kaliteyi korumak adına büyük çaba gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN