İhracat ikliminde sınırlı iyileşme

İhracat ikliminde sınırlı iyileşme

Türkiye ihracatında sınırlı da olsa toparlanma sinyalleri geliyor. Ocak ayında 50,6 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Şubat 2024’te 51,1’e yükselerek ihracat pazarlarındaki talep koşullarında üst üste ikinci ay iyileşmeye işaret etti.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Şubat 2024 dönemi sonuçları açıklandı. Ocak’ta 50,6 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Şubat’ta 51,1’e yükselerek ihracat pazarlarındaki talep koşullarında üst üste ikinci ay iyileşmeye işaret etti.

İhracat şubat ayı verileri, Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat pazarı olan ABD’de ekonomik aktivitenin güçlü bir şekilde arttığına işaret etti. Bu ülkede büyüme hızı son sekiz ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Avrupa’nın birçok önemli ihracat pazarında genişleme hızlandı ve zayıf bir dönemin ardından toparlanma sinyalleri devam etti. Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya’da üretim artışı şubatta ivme kazandı.

Almanya ve Fransa’da ekonomik aktivite ise daralmaya devam etti. Türk imalat sanayi ihracatındaki ağırlığı yaklaşık yüzde 13 olan bu iki ekonomide süren zayıflık, ihracat iklimindeki genel iyileşme görünümünü sınırlıyor. Anket kapsamında takip edilen ülkeler içerisinde ekonomik aktivitenin en hızlı artış kaydettiği ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu.

Söz konusu büyüme Haziran 2019’dan bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN