Dev Bankadan faiz tahmini! Bankaların kredilerde faiz balonu patlıyor: Önümüzde iki yol var

Dev Bankadan faiz tahmini! Bankaların kredilerde faiz balonu patlıyor: Önümüzde iki yol var

Türkiye Merkez Bankası'nın gelecek haftaki toplantısına işaret eden HSBC, 250 baz puanlık faiz artışı beklentisi olduğunu belirtti. Banka son çeyreğe ilişkin tahminlerini açıklarken hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in sözlerine değindi. İşte tüm detaylar…

İngiliz HSBC Ekonomisti Melis Metiner tarafından kaleme alınan raporda Türkiye'nin haftaya büyük montajlı bir faiz artışına gideceği belirtildi. Yılın son çeyreğinde alınacak kararlar merak edilirken konu hakkındaki detaylar Melis Metiner’den geldi. İşte tüm detaylar…

FAİZ ARTIŞI YAPILACAK

Yıl sonu politika faizinin %32,5 oranında olabileceğine değinen uzman isim raporun gelecek hafta gerçekleşecek toplantıda 250 baz puanlık faiz artışı ile açıklanabileceğine değindi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son süreçte para politikası duruşunun politika faizini ima ettiğini belirterek daha sıkı olduğunu ve pozitif değil faize yaklaştığını ifade etti. Sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığını işaret eden bakan Şimşek, yılın son çeyreğinde ek faiz artışı beklenmediğini söyledi. Tüm bunlara rağmen dezenflasyonist süreç hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse TCMB daha fazlasını yapabilir açıklamalarında bulundu.

paralarr.jpg

%32,5 ORANINDA YÜKSELECEK

26 ekim 2023 tarihini gerçekleşecek olan TCMB politika faiz kararına değinen HSBC, 250 puan artışla %32,5 oranında bir yükseliş olabileceğini aktardı. TCMB Para Politikası Kurulu Eylül toplantısında bir haftalık repo faizinin 500 baz puan artışta %25'ten 30'a yükseltilmesi göz önüne alındığında yeni yönetim altındaki 4. faiz artışı olduğu vurgulandı.

paralar-2.jpg

İKİ SEÇENEKTEN BİRİNİ TERCİH EDECEK

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Mahfi Eğilmez, kaleme aldığı yazıda faiz oranlarına dikkat çekti. Türkiye'nin ekonomik politikaları açısından bir yol ayrımına geldiğini belirten Eğilmez, "İktidarın iki seçenekten birisini tercih etmesi aşamasına doğru ilerliyoruz: Ekonomide küçülmeye ve işsizliğe razı olmak ya da faiz artırımlarından vazgeçip ekonomiyi bu haliyle gidebildiği yere kadar götürmeye çalışmak' dedi. Eğilmez'in kanaati ikinci seçeneğin daha öne çıktığı yönünde" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN