Lüks yat ve tekne satışları Maliye'nin radarında: Kayıt dışılığa çapraz kontrol

Lüks yat ve tekne satışları Maliye'nin radarında: Kayıt dışılığa çapraz kontrol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lüks yat ve tekne satışlarını takibe aldı ve 2021-2023 yıllarında 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit etti. Bakan Mehmet Şimşek, vergi kaçıran mükelleflere yönelik denetimlerin daha da sıklaşacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "çok kazanan ama az vergi veren" mükellefleri mercek altına alarak lüks yat ve tekne satışlarını sıkı takibe aldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, turizm bölgelerinde yüksek gelir elde eden ve lüks tüketimde bulunan kişilerin vergi yükümlülüklerini gözden geçiriyor. Özel yat ve tekne satışlarına ilişkin yapılan analizler, yüksek vergi kayıplarını ortaya koydu.

KAYIT DIŞILIĞA KARŞI ÇAPRAZ KONTROL

Gelir İdaresi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından elde edilen verilerle uluslararası bilgi değişimi kapsamında aldığı bilgileri karşılaştırarak, 2021-2023 yıllarındaki yat ve tekne satışlarının büyük çoğunluğunda vergi kaybı saptadı. Yatların sigorta ve kasko değerleri incelenirken, beyan edilen satış bedelleri ile gerçek fiyatlar arasında büyük farklılıklar olduğu tespit edildi.

1,4 MİLYAR LİRALIK VERGİ KAYBI

45 binden fazla yat ve tekne satışını inceleyen Gelir İdaresi, 15 bin gerçek kişi ve bin 527 şirketin bu satışlardan doğan kazançlarını eksik beyan ettiğini belirledi. İlk incelemelere göre 1,4 milyar liralık kayıt dışı kazanç ortaya çıkarıldı. Vergi kaçıran mükelleflerden gereken cezalar ve vergi talepleri yapılacak.

Bu arada, Gelir Vergisi Kanunu'na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı sayılıyor. Yat ve tekneleri aldıkları tarihten başlayarak 5 yıl içinde elden çıkaranların alış maliyetleri ve satış bedeli arasında oluşan fark üzerinden vergilendirme yapılıyor. Bu satışların ticari kazanç sayılması durumunda ise hem gelir veya kurumlar vergisi hem de satış bedeli üzerinden ayrıca KDV alınması gerekiyor.

'KAYIT DIŞI KAZANÇLARIN PEŞİNDEYİZ'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan denetimlerin genişleyerek devam edeceğini vurguladı. Şimşek, lüks tüketim yapan ancak kazançlarını düşük gösterenlerin yakından izlendiğini belirterek, yeni denetim yöntemlerinin devreye alınacağını söyledi.

Şimşek, "Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Vergilendirilmeyen kazançla çok harcayanları, lüks harcama yapan ancak vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Kayıt dışı kazançların peşindeyiz. Vergide adaleti ve etkinliği artırmak amacıyla kayıt dışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN