Blinken, Herzog ve Netanyahu ile görüştü: ABD, Gazze'nin topyekun işgaline karşı

Blinken, Herzog ve Netanyahu ile görüştü: ABD, Gazze'nin topyekun işgaline karşı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 1 haftalık Orta Doğu ziyareti kapsamında ilk olarak İsrail'e gitti. Blinken'ın Cumhurbaşkanı Herzog ve Başbakan Netanyahu ile görüşmesinde Hamas ile esir takası, Hizbullah ile çatışmalar ve İran'ın füze saldırısı ele alındı. Blinken; ABD'nin, Gazze'nin topyekun işgaline karşı olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu'da 1 hafta sürecek olan diplomatik ziyaretlerine dün başladı. Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin ardından savaşın akıbetini görüşmek üzere ilk olarak İsrail'e giden Blinken, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Netanyahu ile yapılan toplantıda Hamas ile İsrail arasındaki esir takası, Filistinlilerin insani durumu ve Hizbullah ile çatışmalar ele alındı.

SİNVAR'IN ÖLÜMÜ ATEŞKESİ GETİRİR Mİ?

Blinken, Netanyahu'ya, esir takası ve Gazze'de ateşkesin gerçekleşmesi için Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın ölümünden yararlanılabileceğini iletirken İsrail'in Gazze'ye insani yardım akışını artırmak için ek adımlar atması gerektiğini kaydetti.

Lübnan'da Hizbullah ile olan savaşı diplomatik düzleme çekmeye dair konuşulan görüşmede Blinken'ın "İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit ettiği" belirtildi.

BLINKEN-HERZOG GÖRÜŞMESİ

Blinken, Netanyahu'nun ardından başkent Tel Aviv'de Cumhurbaşkanı Herzog ile bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Blinken ve Herzog, Mavi Hat boyunca sınırın her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönmelerini sağlayacak diplomatik çözüm yollarını görüştü. Blinken, "savaşın, esirlerin serbest bırakılması ve bölgesel istikrarın oluşmasını sağlayacak şekilde sona erdirilmesini" vurguladı.

'İSRAİL DAHA BÜYÜK BİR GERİLİME YOL AÇMAMALI'

Gazetecilere verdiği demeçte İsrail yönetimine çağrıda bulunan Blinken, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın 'ölümünün yarattığı fırsatın, daha uzun vadeli bir çözüme ulaşmak için kullanılması gerektiğine' dikkat çekti. Blinken ayrıca Gazze'nin topyekun işgaline karşı olduklarını dile getirdi.

İran'ın 1 Ekim'de düzenlediği hava saldırısına İsrail'in nasıl bir karşılık vereceği gündemdeki yerini korurken Blinken, "İsrail'in İran'a daha büyük bir gerilime yol açmayacak şekilde yanıt vermesi önemli" dedi. Blinken, "Savaş sonrasında Gazze'de ileriye dönük somut planlar yapmamız gerekiyor. ABD, Gazze'nin yönetimi ve güvenliği konusunda net bir uzlaşıya ulaşmak için çalışıyor." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN