Bakan Memişoğlu Mart 2023’te harekete geçtik demişti... Yenidoğan çetesi daha önce tespit edildi

Bakan Memişoğlu Mart 2023’te harekete geçtik demişti... Yenidoğan çetesi daha önce tespit edildi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, büyük yankı uyandıran "yenidoğan çetesi" olayını ilk kez 27 Mart 2023'te CİMER üzerinden gelen bir ihbarla öğrendiklerini iddia etmişti. Ancak ortaya çıkan belgeler, bakanlığın olayı Ocak 2023’teki denetimlerde öğrendiğini gösteriyor. Dr. Malik Türkay Esin’in ifadesine göre, 2023 yılının Ocak ayında yapılan hastane denetimlerinde bebeklerin sağlık durumlarıyla kayıtlardaki bilgilerin uyuşmadığı ve sağlıklı bebeklerin entübe olarak gösterildiği tespit edilmiş.

''Yenidoğan çetesi'' ile birlikte ortaya çıkan skandallar gündemdeki yerini korumaya devam ederken Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, konu hakkında bazı açıklamalarda bulunarak, 27 Mart 2023 tarihinde CİMER'e ilk şikayetin geldiğini ve İl Sağlık Müdürlüğü gereğini yapmak için harekete geçtiğini söylemişti.

Ancak ortaya çıkan belgeler, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını gözler önüne serdi.

BAKANLIK YETKİLİLERİ OLAYI OCAK 2023'TE ÖĞRENMİŞ

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde özel hastanelerin denetiminden sorumlu birimin başındaki Dr. Malik Türkay Esin'in ifadesine dayanan rapora göre, bakanlık yetkilileri olayı aslında Ocak 2023'teki denetimler sırasında öğrendi.

Esin, yaptığı denetimlerde yenidoğan bakım ünitelerinde ciddi usulsüzlükler tespit ettiklerini, bebeklerin sağlık durumlarının kayıtlarla uyuşmadığını, yoğun bakımda olması gereken bebeklerin aslında sağlıklı olduğunu, buna rağmen entübe olarak kaydedildiklerini belirtti.

Raporda adı geçen bazı hastaneler arasında Zeytinburnu'ndaki Özel Santa Plus Hastanesi ve Bayrampaşa'daki Özel Baypark Hastanesi bulunuyor. Bu denetimlerde ayrıca, 112 Acil Servis çalışanlarının para karşılığında hastaları sürekli aynı hastanelere yönlendirdiği yönünde duyumlar alındığı da yer aldı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastanelerin denetiminden sorumlu birimin yetkilisi olan Doktor Malik Türkay ESİN’in ifadesi şu şekilde:

2023 yılının Ocak ayında yapmış olduğumuz hastane denetimleri esnasında bazı özel hastanelerin yeniden doğan bakım ünitelerinde doldurulması gereken defterlerin doldurulmadığını gördüm. Ayrıca bebeklerin dosya üzerinde gösterilen sağlık durumları ile fiili sağlık durumlarının uyuşmadığını örneğin entübe olarak kayıt gösterilen bebeğin gayet sağlıklı ve nefes alabiliyor olduğunu gördük. Durumu hastane yetkililerine sorduğumuzda az önce düzeltilmiş gibi cevaplar aldık.

Hatırladığım kadarıyla bu hastaneler arasında Zeytinburnu'nda bulunan Özel Santa Plus Hastanesi, Bayrampaşa'da bulunan Özel Baypark Hastanesi vardı. Ayrıca yine bu durumda olan başka hastaneler de vardı. Ancak şuanda isimlerini hatırlayamamakla birlikte evraklarını daha sonra size teslim edebilirim. Ben daha önceki tarihlerde 112 Acil Sağlık Başkanlığı yaptım. Burada görev yaparken kulağımıza 112 çalışanlarının para karşılığında hastaları sürekli aynı hastanelere yönlendirdiği duyumlarını alıyorduk.

Özel hastanelerde görmüş olduğumuz durumlar ve kulağımıza gelen duyumlar üzerine denetimleri sıklaştırdık. Yapmış olduğumuz denetimlerde yoğun bakımdaki bebeklere ait tedavi dosyalarının günlük olarak doldurulmadığını, bazı tedavi şekillerinin bebeğin durumu ile uyumlu olmadığını tespit ettik. Bu konudaki tutanaklarımızın bir kısmını istenildiği takdirde ibraz edebilirim. Ayrıca yaptığımız denetimler sırasında Özel Reyap Hastanesinde çalışan Fırat SARI isimli doktor ile Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı söylenen yeniden doğan doktoru İlker GÖNEN’in birlikte özel hastane yöneticilerini ziyaret ederek sizin yenidoğan ünitelerizdeki gelirlerinizi artırabiliriz, bu sayede SGK’dan yüksek ücret tahsil edebilirsiniz diyerek yenidoğan yoğun bakımları devraldıkları ve buralara sürekli dolu kalmasını sağlayarak üst sınırdan SGK’dan icra tahsili ettirdikleri yönünde bir anlaşma sağladıkları özel hastanelerin yoğun bakımları ile anlaşma yapıp hastanelerin SGK’dan sürekli tahsilat aldıkları bilgileri ulaştı. Yenidoğan üniteleri ve özel hastanelerin 112’ye doğrudan bağlanması ve diğer yoğun bakım ve hasta giriş kotalarının doldurulması hususlarında yer yaptıkları anlaşmalar üzerine bu duyumların peşine takıldık.

OCAK 2023’TE BEBEK ÖLÜMLERİ DEVAM ETMİŞ

Savcılık dosyasına giren belgelere göre, Ocak 2023’teki denetimler sürerken "yenidoğan çetesi" şüphelileri bebek ölümlerine devam etmiş ve para akışları bu süreçte de sürmüştü. Ancak savcılık, soruşturmayı yalnızca 2023 yılına odakladı ve çetenin bu işe ne zaman başladığı tespit edilemedi. Öncesi araştırılmadığı için, daha fazla hastanenin olaya karışmış olabileceği ve işin görünmeyen tarafının gün yüzüne çıkmamış olabileceği düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN