Ajvar sos nasıl yapılır? Kahvaltı sofralarına lezzet katan kolay ve pratik ajvar sos yapılışı ve malzemeleri

Ajvar sos nasıl yapılır? Kahvaltı sofralarına lezzet katan kolay ve pratik ajvar sos yapılışı ve malzemeleri

Kahvaltı sofralarında sık sık tercih edilen soslardan biri olan ajvar sos ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Peki ajvar sos nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde.

Kahvaltı sofralarına değişik bir tat katmak isteyen insanlar ajvar sos yapımını merakla araştırıyor. Peki ajvar sos malzemeleri nelerdir? Ajvar sos nasıl yapılır? Kahvaltılık sos olarak bilinen ajvar sos ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

AJVAR SOS MALZEMELERİ

Kahvaltılık ajvar sos için 3 tane orta boy patlıcan, 3 tane kırmızı biber, 1 tane soğan, 4 tane domates, 2-3 tane sarımsak, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1.5 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı acı pul biber gerekiyor.

Ajvar Sos Malzemeleri ve Yapımı

AJVAR SOS YAPIMI

Kahvaltılık ajvar sos yapımı için öncelikle patlıcanları ve kırmızı biberleri çatal yardımıyla bir iki yerden delerek fırın tepsisine pişirme kağıdı koyarak önceden ısıtılan 180 derece fırında 20 dakika boyunca közlemek gerekiyor. İsteyenler odun ateşince veya ocakta da közleme işlemini yapabilir. Patlıcan ve biberler közlenirken soğan ve sarımsak ufak ufak doğranmalı ve bir tencereye zeytinyağı dökülerek renkleri pembe oluncaya kadar kavrulması gerekir. Soğan ve sarımsakların kavrulmasından sonra rondodan geçirilen domatesler tencereye eklenir ve suyunu çekene kadar soğan ve sarımsak ile birlikte pişirilir. Domatesler de suyunu çektikten sonra fırında közlenen patlıcan ve kırmızı biberlerin kabukları soyulduktan sonra ufak ufak doğranır ve tencereye eklenir. Daha sonra baharatları da eklendikten sonra suları çekilene kadar malzemeler pişirilir. Malzemeler suyunu çektikten sonra hazırlanan sos alınır ve robottan geçirilir. Hazırlanan sos eğer 1 hafta içinde tüketilecekse koyulan kavanozun üstüne zeytinyağı dökülerek hazır hale gelir. Eğer ki hazırlanan sos kışlık olarak hazırlanıyorsa robottan geçirme işlemi tamamlandıktan sonra ocakta 2-3 dakika süre daha pişirilir. Sos kaynamaya başladıktan sonra kavanoza koyulur ve ağızları iyice sıkıldıktan sonra ters çevrilerek soğuması beklenir. Ardından güneş almayan bir yere koyulabilir veya buzdolabında bekletilebilir. Dileyenler kaynamaya başlayan sosa maydanoz ve sirke de ilave edebilmektedir. 

AJVAR SOS HANGİ ÜLKENİN

Ajvar sos Balkan ülkelerinde kahvaltılık olarak en çok tüketilen soslardan bir tanesidir. Kışlık olarak hazırlanması bakımından kolay olduğu için de sık sık tercih edilmektedir. 

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN