Yapımı 1 gün sürüyor, atadan kalma usullerle pişiyor! Nöbetleşe pişiriliyor, asla makina kullanılmıyor

Yapımı 1 gün sürüyor, atadan kalma usullerle pişiyor! Nöbetleşe pişiriliyor, asla makina kullanılmıyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde kurulan Sarısüleyman Köyü Sosyal Yardımlaşma Derneği bu sene altıncısı düzenlenen etkinlikte "Alaca Keşkeği" ile adından söz etti. Atalardan gelme usullerle yapılıyor lezzeti dilden dile dolanıyor. Bu lezzetin en güzeli ise Çorum'un o köyünden çıkıyor.

Atalarından kalma usullerle yaptıkları yemekler dilden dile dolaşıyor, etkinliklerde bile farkını konuşturuyor. Dernek Başkanı Erdal Arslan ve keşkek ustaları Nihat ve Birdal Tüfekçi Çorum'un eşsiz lezzeti herisenin püf noktalarını anlatıyor. Türkiye'nin her yerinde keşkek olarak bilinsede Çorumlular bu lezzete herise adını veriyor. Zaman içerisinde her yörede farklı usullerle pişirilen ve kendine özel sunum tarifleri ile sofralarda yer alan keşkek tescilli lezzet olmaya aday oldu.

Ege ve İç Anadolu ile birlikte Doğu Anadolu'da yapılan keşkek kültür zenginliğine göre farklı şekillerde sofralara getiriliyor. Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Sarısüleyman köyünde yapılan keşkek benzerlerinden ayrılıyor. Alaca Belediyesi tarafından 2023 yılında coğrafi Tescil başvurusu yapılan Herise şimdilerde onay bekliyor. Düğün, eğlence, festival gibi kalabalık faaliyetlerde yapılan bu lezzet en çok tüketilenler arasında yer alıyor.

ALACA KEŞKEĞİNİN FARKI NEDİR?

Aşçı Birdal Tüfekçi, Alaca keşkeğinin diğer keşkeklerden farkının etin dövülmemesi olduğunu belirtti. Sarısüleyman köyünde yapılan bu keşkeğin içerisinde kullanılan etin sunum malzemesi olarak yer aldığı belirtildi. Çorum'da etsiz keşkek adı verilmediğini belirten Tüfekçi, tavuk eti veya suyunu kullanılması gerektiğini vurguladı.

Alaca Sarısüleyman Köyü'ndeki keşkek tescil bekliyor! - Alaca Haber

Keşkek hazırlamanın bir gün öncesinde başladığına dile getiren Tüfekçi, gündüzden buğdayın hazır edildiğini ayıklanıp temizlendiğini hep anlattı. Meşhur lezzeti ulaşmak ve yöreselliğin tam yerine getirebilmesi için Çorum buğdaylarından elde edilen yarma kullanılmaktadır. Buğday dövüldükten sonra keşkek hazır hale getirilmektedir. Ardından büyük bir tencereye alınan lezzetin üzerine su eklendikten sonra ilk haşlama işlemi gerçekleşir.

MAKİNA KULLANILMIYOR

Haşlanan buğdaylar süzüldükten sonra bir tavada ya da kazanda tereyağı eritilir. Daha sonra soğan eklenerek kavrulma işlemi devam eder. Kavrulan soğanlar haşlanmış buğdayın üzerine ilave edildikten sonra yavaş yavaş pişmeye bırakılır. Pişirilen keşkek ustasına göre farklılık gösteren dinlendirme süresini alınır. Dinlenmiş olan keşkeğe tuz ve karabiber eklendikten sonra güdüleme işlemi başlar.

Alaca Sarısüleyman Köyü'ndeki keşkek tescil bekliyor! Çorum'da bu yemek benzerlerinden ayrılıyor | Türkiye Gazetesi

Çorum yöresinde keşkek kazanında döverek pişirme işlemi için kullanılan ağaç tokmağı güdül ismi verilmektedir. Keşkeği bununla karıştırma işlemine ise güdülemek ya da güdüllemek deniliyor. Alaca keşkeğini yaparken hiçbir makineden yardım alınmıyor tamamen el lezzeti ile saatlerce süren nöbetler ile bu tat ortaya çıkıyor.

YAHNİSİZ OLMAZ

Düşük ateşte sürekli güdüleme işlemi yaparak pişirilen bu lezzet ayrı kazanlarda et ile yahni haline getiriliyor. Başka yörelerde et Keskin içinde yer alırken Alaca’da bu lezzet tamamen ayrı pişiriliyor.

Alaca Sarısüleyman Köyü'ndeki keşkek tescil bekliyor! Çorum'da bu yemek benzerlerinden ayrılıyor | Türkiye Gazetesi

Tas kebabını andıran bu yahninin içerisinde bulunan salça miktarı, su miktarı, tuz ve baharatları keşkekle uyumlu olacak şekilde hazırlanmaktadır. Suyunun Bulanık olmaması, keşkeğin lezzetlendirilmesi ve salça tadının gelmemesi ile birlikte doğranan soğan ve sarımsak miktarının da doğru bir şekilde ayarlanması gerekmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN