CHP'li Ün'den küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısındaki düşüşe tepki: İthalata rağmen düşüş engellenemiyor

CHP'li Ün'den küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısındaki düşüşe tepki: İthalata rağmen düşüş engellenemiyor

CHP Edirne Milletvekili ve ziraat mühendisi Ediz Ün, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2024 yılının ilk yarısına ait hayvan varlığı verilerini değerlendirdi. Ün, TÜİK verilerine dayanarak büyükbaş hayvan sayısındaki dikkat çekici azalmayı ve bunun ithalata rağmen engellenemediğini vurguladı.

2020 yılında 18,2 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı, 2024 yılının ilk yarısında 16,6 milyona düştü. Son üç buçuk yılda büyükbaş hayvan varlığında 1,6 milyonluk bir azalma yaşandığı belirtildi.

Küçükbaş hayvan sayısındaki düşüş de dikkat çekici; 2021 yılında 75,5 milyon olan küçükbaş hayvan varlığı, şu anda 70,5 milyona geriledi. CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, bu düşüşün tarım ve hayvancılıktaki yapısal sorunların bir göstergesi olduğunu ifade etti.

İTHALATA RAĞMEN ARTIŞ SAĞLANAMADI

Ün, son altı ayda 28 binden fazla büyükbaş hayvanın kaybedildiğini belirtti. Aynı dönemde 197 bin 396 büyükbaş hayvan ithal edildiğini ekleyen Ün, “Toplamda 225 bin 719 büyükbaş hayvan kaybettik. İthalata rağmen hayvan sayımızı artıramıyorsak, ortada ciddi bir sorun var” dedi.

BAKAN YUMAKLI’YA SERT ELEŞTİRİLER

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın hayvan varlığına dair “yeterli” ifadesini eleştiren Ün, Bakan’ın açıklamalarını tutarsız buldu. Ün, “Madem hayvan sayısı yeterli, neden canlı hayvan ve et ithal ediyorsunuz?” diyerek ithalatın, küçük aile işletmelerine destek olarak yapılması durumunda daha sürdürülebilir bir regülasyon sağlayacağını belirtti.

AK Parti iktidarının hayvancılığı ithalata bağımlı hale getirdiğini savunan Ün, AK Parti döneminde 6,9 milyon büyükbaş, 3,2 milyon küçükbaş hayvan ve 384 bin ton et ithal edildiğini, bu ithalatın maliyetinin 11,5 milyar dolar olduğunu belirtti.

Ün, ithalatın hayvancılığın sorunlarını çözmediğini ve sadece günü kurtardığını vurguladı. CHP iktidarında küçük aile işletmelerini destekleyeceklerini ve hayvan varlığını artıracaklarını belirten Ün, yem maliyetlerini düşürmek için meraları ıslah edeceklerini ifade etti. Ün, “AK Parti’nin ithalat politikaları yüzünden halkımız et, süt, ekmek kuyruklarına girmek zorunda kalıyor. İlk seçimle bu düzeni değiştireceğiz” diyerek tarımda köklü bir reform vaadinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN