Yüzde 23 zam yolda! Mayıs ayından sonra ikinci zam için talep geldi: Yeni fiyatlar bu şekilde olacak

Yüzde 23 zam yolda! Mayıs ayından sonra ikinci zam için talep geldi: Yeni fiyatlar bu şekilde olacak

Zam üstüne zammın yeni ürünü bu kez o oldu! Yüzde 23 zam yolda! Mayıs ayından sonra ikinci bir zam için talep geldi! Yeni fiyatlar bu şekilde olacak...

Türkiye'de çiğ süt üretimi son altı yılın en düşük seviyesine geriledi, sektördeki fiyat sorunları ise 2024 yılı itibarıyla devam ediyor. Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs itibarıyla çiğ süt için belirlediği litre fiyatını 13,50 liradan 14,65 liraya yükseltmesine rağmen, üreticiler artan maliyetler nedeniyle bu rakamın yetersiz olduğunu belirtildi.

ÇİĞ SÜTE YÜZDE 23 ZAM TALEBİ

Çiğ süte zam: Süt ürünlerinin fiyatları artacak

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, süt fiyatlarının mevcut seviyede kalmasının sektörde ciddi kayıplara yol açabileceğini belirterek, üreticilerin zararda olduğunu vurguladı. Keskin, üreticilerin yem, elektrik ve mazot gibi maliyetlerinin sürekli arttığını ifade ederek, çiğ süt fiyatının en az 18 lira olması gerektiğini dile getirdi. Bu talebin karşılanabilmesi için yüzde 23 oranında zam yapılması gerektiğini söyleyen Keskin, aksi takdirde anaç hayvanların kesime gönderilme riskiyle karşı karşıya kalınacağını belirtti.

Keskin, son olarak Mayıs ayında yapılan zammın etkili olmadığını, süt fiyatlarının maliyet artışlarına göre yeniden güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üç ayda bir maliyet güncellemesi yapma taahhüdüne rağmen, 14,65 liralık fiyatın güncel maliyetler karşısında geçerliliğini yitirdiğini vurgulayan Keskin, yılbaşına kadar geçiş dönemi fiyatının uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Süt fiyatlarında rekor rakamlar! O talep ağızları açık bıraktı! “Felaket kapıda”

TÜİK’in 2023 yılına ilişkin açıkladığı verilere göre, Türkiye'de çiğ süt üretimi yıllık bazda yüzde 0,4 azalarak 21 milyon 481 bin 567 tona geriledi. Bu rakam, 2017’den bu yana kaydedilen en düşük üretim seviyesi olarak dikkat çekiyor. Sektördeki üretim düşüşü ve fiyat baskısı, önümüzdeki dönemde de süt üreticilerini zor durumda bırakmaya devam edecek gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN