Gören tiksinerek bakıyor ama 9 milyon TL geliri var! Samsun'da üretiliyor, Avrupa ve Uzak Doğu'dan sipariş yağıyor

Gören tiksinerek bakıyor ama 9 milyon TL geliri var! Samsun'da üretiliyor, Avrupa ve Uzak Doğu'dan sipariş yağıyor

Görenler tiksinerek bakıyor ama 9 milyon TL geliri var! Samsun'da üretimi yapılıyor, Avrupa ve Uzak Doğu'dan sipariş yağıyor...

Varis, tendon rahatsızlıkları, damarsal problemler ve kronik eklem hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılan tıbbi sülükler, Samsun'un çeşitli ilçelerinde bulunan üretim tesislerinde üretilmeye devam ediyor. Özellikle Terme, Kavak ve Bafra gibi ilçelerde faaliyet gösteren tesisler, alternatif tıp için büyük önem taşıyan bu canlıların üretimine katkı sağlıyor.

SAMSUN’UN SU ÜRÜNLERİNDEKİ YÜKSEK POTANSİYELİ

Samsun’dan tıbbi sülük ihracatı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2023 ve 2024 yıllarında yapılan tıbbi sülük üretimine dair önemli bilgiler paylaştı. Sağlam, Samsun'un su ürünleri bakımından Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Samsun su ürünleri açısından yoğun potansiyele sahip illerimizden bir tanesidir. Bu potansiyelin içerisinde balık unu ve balık yağı dışında tıbbi sülük üretimi ile ilgili bir üretimiz var. Tıbbi sülük alternatif tıpta çok kullanılıyor. Damar rahatsızlıklarında, kalp rahatsızlıklarında, kirli kanın alınması noktasında bir alternatif tıp yapılmaktadır. Samsun'da kapasitemize baktığımızda bin 500 kilogramlık, 1 buçuk milyon adetlik kurulu kapasitemiz var. Kavak ilçemizde 250 bin adetlik, Bafra ilçemizde 100 bin adetlik yani 100 kilogramlık bir kapasitesi olan üretim tesislerimiz mevcuttur. Sülükler akvaryumlarda, kutularda, değişik bidonlarda ve aynı zamanda toprakta da üretilmektedir.”

AVRUPA VE UZAK DOĞU ÜLKELERİNE İHRAÇ EDİLİYOR

Samsun’dan tıbbi sülük ihracatı

2023 yılı içerisinde 47 kilogram tıbbi sülük ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Sağlam, 2024 yılı itibarıyla bu rakamın 97 kilograma ulaştığını ifade etti. Üretilen sülüklerin büyük kısmının yurt içinde alternatif tıpta kullanıldığını söyleyen Sağlam, “Genelde üretimlerimiz yurt içinde alternatif tıpta kullanılmaktadır. 2024 yılında da bugüne kadar 97 kilogram ihracat yaptık. Diğer üretimlerimizde yurt içinde tüketilmektedir. Kapasitemiz çok ama gelen talebe göre başta Avrupa ülkeleri Almanya ve Hollanda ile Uzak Doğu ülkelerine sülük ihracatı yapılmaktadır” dedi.

2024 YILINDA 9 MİLYON TL GELİR ELDE EDİLDİ

2024 yılı itibarıyla 9 milyon TL gelir sağlanan tıbbi sülük ihracatı, Samsun ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor. Yurt dışı taleplerin artarak devam etmesi, alternatif tıp ve sülük tedavisinin uluslararası alanda da rağbet gördüğünü ortaya koyuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN