İstanbul'dan Giresun'u kıskandıran hasat! Verimi yüksek, kazancı fazla! Yılda 500 kilo ürün çıkıyor

İstanbul'dan Giresun'u kıskandıran hasat! Verimi yüksek, kazancı fazla! Yılda 500 kilo ürün çıkıyor

İstanbul'un merkezinde Karadenizlileri kıskandıran hasat başladı. Fındık denildiğinde akla ilk gelen şehirler arasında yer alan Giresun, Ordu, Düzce şimdilerde İstanbul'u kıskanacak. Fındık hasadı komşuları bir araya getiriyor her anın tadı doyasıya çıkarılıyor.

İstanbul'un Beykoz ilçesinde Karadenizliler tarafından kurulan fındık bahçesi, bol ürünleriyle adından söz ettiriyor. Yıllar öncesinde göç etmiş bir aile Karadeniz iklimine benzeyen İstanbul havasını kullanarak fındık yetiştirmeye başladı. Hem geleneklerine sürdürüyor hem de doğa ile iç içe bir yaşam sağlıyor. Türkiye'nin kuzeyi bölgelerinde emek emek büyütülen fındıklarda hasat süreci devam ediyor. İstanbul'un Beykoz ilçesindeki bahçelerde fındık yetiştirenler mahsullerini almaya başladı.

İSTANBUL'DA KARADENİZ HAVASI ESİYOR

Karadeniz Bölgesi'nde önemli bir gelir kaynağı olan fındık, İstanbul'da Karadenizlilerin yoğun olarak yaşadığı Beykoz'un bazı mahallelerinde yetiştiriliyor. Beykoz'un Tokatköy Mahallesi'nde kurmuş olduğu küçük bahçesinde fındık üretimi yapan Turgut Varol, babasından miras kalan fındık ağaçlarında bu sezon yetişen ürünleri toplamak için hazırlandıklarını söyledi.

O ilde fındık hasadı görenleri şaşırtıyor! - Yeni Giresun Gazetesi

Zirai ilaç kullanmadan büyütülen fındıkların olgunlaşması ile birlikte hasat için komşu ve arkadaşlarıyla Sabahın erken saatlerinde bahçeye geldiğini dile getiren Varol, Karadeniz'in engebeli geniş bahçelerinin aksine düz zeminde küçük bir bahçe yaptıklarını söyledi. Daldan tek tek topladıkları çotanakları önce kovalara biriktiren ardından el arabasıyla taşıyıp iyice kuruması için güneş gören bir yere seren Varol, kurma işleminde patoz denilen tahıl dövme makinesinden geçirilerek dış kabuğundan ayrılıp ikinci bir kurutma işlemi yapılacağını vurguladı.

SEBZECİLİKTEN FINDIĞA…

Türkiye'nin en kalabalık şehrinde fındık yetiştirdiklerini belirten Varol, 90 yıl öncesinde İstanbul'a göç ettiklerini ve Beykoz'da doğup büyüdüğünü söyledi. Fındığın İstanbul'da yetişebileceğini belirten Varol, "Dedemin zamanında burada sebzecilik yapılırdı. Fabrikaların artması nedeniyle, atmosfere çıkan egzoz dumanları çiğ olarak sebzenin üzerine düştüğü zaman ürün tahrip oluyor, çürüyor. Verim alamıyorsun. Kendi ihtiyacımız kadar ufak tefek hala yapıyoruz ama eski tadı yok. Ya sera yapacaksın ya da hiç yapmayacaksın." diye konuştu.

O ilde fındık hasadı görenleri şaşırtıyor! - Yeni Giresun Gazetesi

500 KİLO ÜRÜN TOPLANIYOR

Sebzeden verim alamaması üzerine babasının bahçeye fındık ağacı diktiğini belirten Varol, o gün bugündür fındık üretimi yaptıklarını bahçelerinde 80-90 kadar fındık ağacı bulunduğunu aktardı. Fındık toplamanın zorluklarına değinen Varol şu sözleri dile getirdi:

"Toplamaya etraftan geliyorlar, arkadaşlar gelip yardım ediyor. Yine de haklarını veriyorum. Toplanıyor, kurutuluyor, patoza veriliyor. İhtiyacımız olan kadar fındığı alıyoruz, kalanını toptancıya veriyoruz.”

Mahsul durumuna göre yılda 300 ile 500 kilo arasında ürün alabildiklerini söyleyen Varol, üretimi devam ettirmek istediklerinin altını çizerek beton yığını görmekten hoşlanmadığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN