Son yıllarda genç yaşta kanser vakaları küresel ölçekte artarken, çalışmalar, uyarı niteliğinde verileri ortaya koydu. Çalışmalara göre, gençler arasında kanser hastalığını abur cubur ve işlenmiş etle beslenmek körüklüyor.
Bilim insanları, son dönemde daha fazla sayıda gence kanser teşhisi konulmasının altında yatan sebeplerden biri olarak artan abur cubur ve işlenmiş et tüketimi olduğunu kaydetti.
Miami Üniversitesi’nin kanser merkezinden Dr. Coral Olazagasti, "Hepimiz için oldukça endişe verici. Geçmişte, kanserin yaşlı nüfusun bir hastalığı olduğunu düşünürdük. Ancak son yıllarda insanların kansere daha erken ve daha erken teşhis konduğuna dair eğilimler görüyoruz" ifadelerini kullandı.
‘TÜKETİMİ AZALTMAK BİLE TEHLİKEYİ DÜŞÜRÜYOR’
İngiltere merkezli Daily Mail'e konuşan World Cancer Research Fund International’dan Matthew Lambert, "İnsanlara aşırı işlenmiş, doymuş yağ, şeker ve tuz oranı yüksek yiyecekleri daha az yemelerini öneriyoruz. Bunlara kek, bisküvi, pasta, cips, şekerli içecekler, pizza ve hamburger gibi fast-food yiyecekler dahil" dedi.
The New York Post'ta yer alan habere göre, Lambert, "Aşırı işlenmiş besinlerde lif yok ve neredeyse hiçbir temel besin maddesi içermezler. Bunlar yalnızca ara sıra ve az miktarda yenmeli" derken, son araştırmalar, bu tür besinleri yüzde 10 daha fazla tüketenlerin, tüketmeyenlere göre baş ve boyun kanserine yakalanma riskinin yüzde 23 daha yüksek olduğunu gösterdi.
DSÖ, İŞLENMİŞ ETİ KANSEROJEN İLAN ETTİ
Cleveland Clinic Journal of Medicine'e göre, abur cuburla beslenme, yemek borusu kanseri riskini yüzde 24 artırıyor. Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, işlenmiş eti "insanlar için kanserojen" olarak sınıflandırdı ve "işlenmiş et yemenin kolorektal kansere neden olduğuna dair epidemiyolojik çalışmalardan yeterli kanıt" olduğunu belirtti.