Fazlası zehirliyor, azı şifa saçıyor! Sivas'ın dağlarında yetişen ilaç: Ihlamura ekleyince ölüyü bile diriltiyor

Fazlası zehirliyor, azı şifa saçıyor! Sivas'ın dağlarında yetişen ilaç: Ihlamura ekleyince ölüyü bile diriltiyor

Kış mevsiminin adeta koruyucu serumu! Bunu yiyen şifa deposunu yutmuş oluyor. Fazla yiyen yanar! Fazlası zehirliyor, azı şifa saçıyor. Sivas’ın dağlarında kendi kendine yetişiyor...

Sivas'ta kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte doğanın şifa deposu olan kuşburnu meyvesi hem lezzeti hem de sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle sonbaharda toplanan kuşburnu, kış hazırlıklarının başında yer alıyor ve birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor. Ancak uzmanlar, bu faydalı meyvenin fazla tüketilmesi durumunda sağlık açısından risk oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

ŞİFALI BİR KIŞ HAZIRLIĞI

Sivas’ta doğada kendiliğinden yetişen dikenli çalılar üzerinde bulunan kırmızı meyveli kuşburnu, sonbaharın gelmesiyle birlikte büyük ilgi görüyor. Nohut şeklindeki bu küçük meyve, B1, B2, C ve K vitaminleri açısından zengin olmasıyla dikkat çekiyor. Vatandaşlar tarafından özenle toplanan kuşburnu, özellikle marmelat, komposto ve çay yapımında tercih ediliyor. Kış aylarının vazgeçilmez bitki çaylarından biri olan kuşburnu çayı, hastalıklara karşı koruyucu etkisiyle biliniyor.

Minik şifa deposu, fazla tüketildiğinde zehir oluyor

KUŞBURNU TÜKETİMİNDE ÖLÇÜ ŞART

Her ne kadar kuşburnu sağlık açısından oldukça faydalı olsa da uzmanlar aşırı tüketim konusunda uyarılarda bulunuyor. Uzman diyetisyen Gülsüm Hazman, kuşburnunun fazla tüketilmesi durumunda toksik etki yaratabileceğini ve bunun sonucunda zehirlenmelerin yaşanabileceğini belirtti. Hazman, kuşburnunun Türkiye’nin pek çok bölgesinde yetişen, soğuk havaya dayanıklı bir bitki olduğunu ve özellikle Sivas gibi soğuk iklim bölgelerinde bolca bulunduğunu ifade etti.

“Kuşburnu Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişen çalı formunda ve nohut şeklinde kırmızı meyveleri olan bir bitkidir. Soğuk havaya dayanıklı olduğu için özellikle Sivas bölgesinde çok fazla miktarda yetiştiği görülmektedir. Özellikle bitkisel çay, marmelat, nektar tüketiminde kullanılmaktadır. Kuşburnu yüksek oranda C vitamini içerir. Aynı zamanda B1, B2 ve K vitamini içerir. Yüksek antioksidan bileşenler içerdiği içinde bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunur. Bu nedenle yaklaşan kış aylarını da göz önünde bulundurduğumuzda biz uzmanlar kuşburnuyu kesinlikle tavsiye ediyoruz. Tabi ölçülü şekilde kullanmayı öneriyoruz. Çok fazla tüketildiği takdirde vücutta toksik etki oluşturur bunun neticesinde zehirlenmeler yaşanabilir” diyen Hazman, kuşburnunun özellikle kış aylarında bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı.

Hemen hemen her yerde yetiştiğini ifade eden Mustafa Çengel, “Kuşburnu Allah’ın verdiği çok şifalı bir meyvedir. Marmelatı, çayı yapılır. Özellikle ıhlamura ekleyip kaynattığımızda tam bir şifa deposu olur. İçerisinde C vitamini barındırır. Özel bir yer gerekmez her yerde yetişir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN