Yargıda düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis’e geliyor: Boşanma davalarında önemli değişiklik

Yargıda düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis’e geliyor: Boşanma davalarında önemli değişiklik

Meclis'e sunulması beklenen 22 maddelik yargı düzenlemesi teklifinde istinaftaki yargılama ve boşanma süreçlerine ilişkin önemli değişiklikler yer alıyor. TBMM’ye sunulacak 22 maddelik teklifle, boşanma davası reddedildikten sonra yeniden dava açma süresi üç yıldan bir yıla indirilecek.

AK Parti milletvekillerince hazırlanan ve düzenlemeler içeren 22 maddelik kanun teklifinin bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

Teklif, boşanma sürecinde çiftlerin dava açma koşullarından noterliklerin çalışma düzenine kadar çeşitli başlıkları içeriyor. En dikkat çeken düzenlemelerden biri, boşanma davası reddedilen çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gerekli sürenin 3 yıldan 1 yıla indirilmesi.

BOŞANMA SÜRESİ BİR YILA DÜŞÜRÜLECEK

Mevcut Türk Medeni Kanunu’na göre, boşanma davası reddedilen çiftler, tekrar dava açabilmek için 3 yıl beklemek zorunda kalıyordu. Yeni kanun teklifi ile bu süre 1 yıla indirilecek. Bu düzenlemeye göre, boşanma davasının reddine dair verilen karar kesinleştikten sonra bir yıl boyunca çiftlerin ortak hayatı kuramaması durumunda, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak. Bu şartın oluşması halinde, eşlerden birinin istemi üzerine mahkeme boşanmaya karar verebilecek.

Bu değişiklik, özellikle uzun süren boşanma süreçlerinin hızlandırılması ve tarafların mağduriyetlerinin önlenmesi amacı taşıyor. Yasanın, Medeni Kanun’un 166. maddesinde yapılacak değişiklikle hayata geçmesi planlanıyor.

YARGI PAKETİNDE DİĞER DÜZENLEMELER

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler liderliğinde hazırlanan teklifte, boşanma süreci ile ilgili düzenlemelerin yanı sıra başka önemli değişiklikler de bulunuyor. Bunlar arasında:

  • Noterliklerde Çalışma Düzeni: Teklif kapsamında noterlerin tatil günlerinde de çalışabilmesinin önü açılacak. Böylece noter hizmetlerinin aksamasının önüne geçilecek.
  • Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM): Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) yapılacak değişiklikle devlet üniversitelerinin Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) açabilmesine olanak sağlanacak. ÇİM’ler, çocukların adli süreçlerde korunması ve travmatik deneyimlerinin azaltılması amacıyla faaliyet gösteren merkezlerdir.
  • İstinaf Süreçleri: Teklifte, istinaf mahkemelerinde yargılamayı hızlandıracak düzenlemeler yer alacak.

SÜRECİN MECLİS GÜNDEMİNE GELMESİ BEKLENİYOR

Yeni yargı paketi, tarafların uzun süreli dava süreçlerinde yaşadığı mağduriyetleri gidermeyi ve yargı sistemini daha verimli hale getirmeyi hedefliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN