Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da salgın alarmı! Vaka sayısı yükseldi, belirtileri neler?

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da salgın alarmı! Vaka sayısı yükseldi, belirtileri neler?

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da salgın alarmı! Vaka sayılarında artış yaşanıyor! Peki belirtileri neler?

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) tarafından yapılan açıklamada, M çiçeği virüsünün başkent Abuja dahil olmak üzere ülkenin 25 eyaletine bağlı 63 bölgeye yayıldığı bildirildi. Son bir haftada tespit edilen 10 yeni vakayla birlikte ülkedeki toplam vaka sayısı 94'e ulaştı.

Yetkililer, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla yeni tedbirlerin devreye alındığını belirtti. Nijerya'da M çiçeği vakalarının artış göstermesi, halk arasında endişeye neden oluyor.

10 BİN DOZ AŞI ALINDI

Emergent Wins FDA Approval for Mpox Vaccine as Outbreak Rages On - BioSpace

Nijerya, M çiçeği salgınına karşı mücadelede ABD’den gönderilen 10 bin doz aşıyı geçtiğimiz 27 Ağustos tarihinde teslim almıştı. Bu aşıların, risk altındaki gruplara dağıtılması planlanıyor.

Hükümet, ayrıca hastalığın yayılmasını kontrol altına almak amacıyla uluslararası seyahatlerde zorunlu hale getirilen bir sağlık beyanı formunu yürürlüğe koydu.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

M çiçeği virüsü, hem hayvanlardan hem de insanlardan bulaşabilen bir enfeksiyon olarak biliniyor. Özellikle fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlar virüsü taşırken, enfekte bireylerle doğrudan temas da bulaşma riskini artırıyor. Virüse maruz kalmış giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalar ve enfekte kişinin vücut sıvıları ile temas da yayılma yolları arasında yer alıyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

A new global health emergency: What is mpox, where are the outbreaks? - Los Angeles Times

M çiçeği virüsünün belirtileri genellikle enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor. Başlıca semptomlar arasında yüksek ateş, baş ve sırt ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk ve üşüme-titreme yer alıyor. Ayrıca ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar oluşabiliyor.

TEDAVİ YÖNTEMİ VAR MI?

M çiçeği virüsünün şu an için özel bir tedavisi bulunmuyor. Ancak antiviral ilaçlarla semptomlar hafifletilebiliyor. Çoğu vaka hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor. Bu süreçte hastalığın ciddi komplikasyonlara yol açmaması için destekleyici tedavi yöntemleri uygulanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında bu hastalığın adını “ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları” nedeniyle "maymun çiçeği" yerine “mpox” olarak değiştirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN