9 metrekarede üretiyor, 6 milyon TL’ye satıyor! Antalyalı zanaatkar sanatını konuşturuyor: Paraya para demiyor

9 metrekarede üretiyor, 6 milyon TL’ye satıyor! Antalyalı zanaatkar sanatını konuşturuyor: Paraya para demiyor

Antalya’da kuyumculuk yapan usta, 9 metrekarelik alanda ürettiği teşbihlerle adından söz ettiriyor. 2.5 yılda 4 tespih üreten usta, teşbihleri 6 milyon dolarda satışa sunarken, paraya para demiyor.

Sabah’ın haberine göre Antalya’da yaşayan kuyumcu ustası Şenol Vayvalako; altın, zümrüt, yakut, safir, pırlanta ve gümüş kullanarak 2.5 yılda değeri 200 bin dolardan fazla 4 tespih üretti. Eserlerine değer biçemeyen Vayvalako’nun en büyük hayali ise tespihlerinin müzede sergilenmesi.

2.5 YILDA MİLYON LİRALIK ÜRETİM

50 yaşında olan Ermeni asıllı Şenol Vayvalako, filografi sanatının yanı sıra son zamanlarda klasiklerin dışında bir tespih tasarımı yapmak istedi. 9 metrekare olan iş yerinde çeşitli kıymetli taşlar kullanarak 4 tespih üreten Vayvalako’nun tespihlerinin değeri dudak uçuklatıyor.

antalyada-9-metrekarede-uretim-yapan-kuyumcu-2.jpg

Normalde tespih üretimi yapmadığını, filografi yöntemi ile değerli tablolar yaptığını söyleyen Vayvalako, "Televizyonda bir teşbih programını ve kolleksiyonerleri seyrettim. Daha sonra bende yapabilir miyim diye araştırmalar yaptım. Araştırmalarım sonucu bütün tespihlerin yuvarlak yada kesme yapılıp bırakıldığını gördüm. Yani bir sanat eseri olması için işlenmesi gerektiğine kanaat getirdim. O yüzden orada bir boşluk yani tasarım eksikliği olduğunu gördüm. Alman katalini, Osmanlı sıkma kehribar, Osmanlı Necef, gergedan boynuzundan olmak üzere 4 tespihi 2, 2.5 senede tamamladım. Üzerlerinde pırlanta, yakut, zümrüt, safir, altın ve gümüş olmak üzere süsledim. Bu bir tasarımdır. Yani kültür mirası olarak yapıldı. Bundan sonra büyük bir ihtimalle bundan bir daha yapılmayacak, yada yapmak için büyük emek harcanması gerekecek. Üstündeki bütün işlemeleri tek tek elimle yaptım" dedi.

antalyada-9-metrekarede-uretim-yapan-kuyumcu-3.jpg

DEĞERİ 200 BİN DOLARI GEÇİYOR

4 tespihin değerinin 200.000 doları geçtiğini belirten Voyvalako, "Ama maddi değerinden ziyade manevi değeri çok önemli. Bunlar artık ülkemizin bir kültür mirasıdır. Daha önce hiç yapılmamış. Kültür mirası olarak yaptık. İstiyoruz ki ülkemizde kalsın. Bu bir tasarım, yüzlerce yıldır tespih çekilmiş ama böyle bir şey yapışmamış. Tespihler dünya genelinde hep standarttır. Oyulmuş, yuvarlak yapılmış, bırakılmış. Ama biz, tespihin üstüne altını, gümüşü, pırlantayı getirip birebir yerleştirip mıhlama yaptık. Yani bunları buradan sökmek mümkün değil artık. Biz bunu tasarladık. Aslında kehribarla altını birbirine geçirdik, yapıştırdık, öpüştürdük. Tamamen bir bütün bir obje haline getirdik" ifadelerini kullandı.

antalyada-9-metrekarede-uretim-yapan-kuyumcu-1.jpg

HEPSİNİN HİKAYESİ VAR

Tasarladığı tespihlerin hikayesi olduğunu söyleyen Vayvalako, " Truva Savaşı'ndaki Hektor ve Aşil, Hazreti Süleyman'ın kaskı ve konuştuğu baykuşu ve ordusunu tasvir ettik. Faberge yumurtasına da yer verdik. İmamelerde görülen bütün halkalar döner. Metali buraya koyup, kaynatmak ve bu kadar taşı mıhlamak çok zor bir sanattır. Bence bunların 4'ünün dğeri milyon dolara yakındır. Bunun çok iyi bir kolleksiyonerin alması lazım. Yerini bulması gerekir. Devlet büyüklerimizin bunun alıp bunu bir envantere atması lazım. Bunlar yapılmış bir tasarım artık. Bir, bir prototip yaptık ve ilk bu. İlk olması nedeniyle bunun değeri anlatılmaz, bu sanatı yapmak kolay değil. Müzelik bir ürün" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN