Ürünler tek tek dalda çatlıyor! Sezon geç kaldı: Verim çiftçiyi mutsuz etti

Ürünler tek tek dalda çatlıyor! Sezon geç kaldı: Verim çiftçiyi mutsuz etti

Yaşanan iklim değişikliği üreticileri de olumsuz etkiliyor. Kırklareli'nde üretimi yapılan o üründe hasat sezonu gecikti ürünler tek tek dalda çatladı. Sezon geç gelince çiftçinin umudu da yarıda kesildi.

İklim değişikliği her alanda etkisini gösterirken ürünlerdeki verim kaybı da üreticinin canını sıkıyor. Her yıl mayıs ayında hasat edilen kiraz ağaçları hava şartları nedeniyle Bu yıl geç çiçek verdim. İklim değişikliği Kırklareli'nde tadıyla ünlenen Karahıdır kirazında da sezonu geç başlattı. Kiraz sofalı bir ay gecikmeli yapılırken verim ve kalite kayıpları da çiftçileri mutsuz ediyor.

15 YILDIR ÜRETİM YAPIYOR

Karahıdır Mahallesi'nde 15 yıldır kiraz üretimi gerçekleştiren Murat Kenan Gergi, AA muhabirlerine yaptığı açıklama ile birlikte ilk iklim değişikliklerinin meyve ağaçlarında strese neden olduğunu belirtti. Bazı ağaçların aşırı sıcaklar nedeniyle kuruduğunu dile getiren gergi, hasat döneminin bir ay gerilediğini söyledi.

20 bin ton kiraz dalda kaldı - Son Dakika Türkiye Haberleri | Cumhuriyet

Mevsimsel sıkıntılar yaşandığını ifade eden Gergi, kirazların güneşi çok sevdiğini dile getirerek havaların bir ay gecikmeli ısınmasının verim kaybına neden olduğunu ifade etti. Mayıs ayında son 2 yıldır geceleri serin olmasını işaret eden Gergi, kirazın gelişiminin olumsuz etkilendiğinin altını çizdi. Gergi, "Akşam soğuk, sabahta sıcak olduğunda kiraz çatlıyor. Zaten bizim kirazımız geniş kalibreli. Sabah bir geliyorsun kiraz yarılmış. Önceki yıllarda mayısta kiraz kalmamıştı, bitmişti. Şimdi hazirana geldik hasat yeni başladı." sözlerini dile getirdi.

Kırklareli'den Manisa'ya taş! Bizimki daha güzel - Manisa Kulis Haber | Manisa Haberleri, Son Dakika

İKLİM KALİTEYİ ETKİLİYOR

İklim değişikliklerinin verim ve kaliteyi etkilediğini vurgulayan Gergi, son yıllarda rekoltenin oldukça düştüğünü aktardı. Aşırı sıcak havalar nedeniyle ağaçların kendini korumakta zorlandığını ifade eden Gergi, meyvelerin “ acaba bir şey olacak mı?” diyerek kendini korumaya aldığına değindi. İnsanların soğuk havalarda nasıl kendini kalın giysilerle korumaya alıyorsa ağaçların da kendini soğuk havadan korumak için önlem aldığını belirten Gergi, ağaç etrafında dönerek olgun ürünlerin toplandığını diğerlerinin ise bir gün sonra toplandığını aktardı. Eskiden bir günde Kiraz olgunlaştığını söyleyen Gergi, şimdilerde ürün almakta zorlandıklarını ifade etti.

Üretici Burak Demir, Mayıs ayında yak ağaç çiçeklerinin donmaması için ateş yaktıklarını belirterek yaz sıcaklarını ise meyveyi çatlattığını ifade etti. Üreticilerin elinin kolunun bağlandığını söyleyen Demir, iklim değişikliğinin diğer meyvelerde de olumsuzluk yarattığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN