Bursa’da bulunan tıbbi aromatik bitki bahçesinde uygulanan arı yatağı uygulaması önceden sadece Rusya ve Avrupa’da yapılıyordu. İnsanları dinçleştirdiğine inanılan uygulamanın Türkiye’de de olduğunu duyan Bursa’ya akın etti…
Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bir kabin içerisine kurulan kovanın sayesinde arıların çıkardığı sesler ve uçucu gazların, üzerinde yatan insanları daha da dinçleştirdiğine inanılıyor. Arılarla kabine yatan kişi arasında hiçbir temas olmazken, kabine girenler çıktıklarında rahatlamış hissediyor.
Geleneksel olarak Rusya’da uygulanan bu terapi Türkiye’de yaygın olmasa da hem yerli hem de yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.
ARILARIN SAYISI ARTTIKÇA ENERJİ DE ARTIYOR
Kovanın içerisindeki arıları sessiz bir ortamda duyduğunda insanların rahatladığını ve daha dinçleştiklerini belirten Dr. Dursun Ünal, "Bu bahçeyi 9 yıl önce tıbbi aromatik bahçe olarak kurduk. Aynı zamanda bal arılarını da buraya ekleyerek apiturizm ile birleştirdik. Bal arıları, çiçeklerin en yoğun açtığı dönemde bir kovanda ortalama 60-70 bin sayıyı bulabiliyor. Bu dönemlerde de arı yatağı uygulaması yapabiliyoruz. Sayıları ne kadar çoksa, üzerinde yatan insana enerji veriyor. Kovana getirdikleri uçucu yağ asitlerinin kokusu kabine yayılıyor. Kanatlarından verdikleri sesin frekansı insan vücuduna etki etmektedir. Bu mekanizmayla üzerinde yatan insana büyük bir dinçlik uyandırmaktadır. Özellikle Rusya'da yaygın olarak yapılıyor. Avrupa'da da apiturizm oldukça gelişti, insanların ilgisini çeker hale geldi. Arı yatağına giren insanın, arı ile teması söz konusu değildir. Arıların giriş yönü kabinin farklı tarafında, insanlar ise başka bir taraftan girmektedir. İnsan ve arılar arasındaki ince tahta üzerindeki ızgaradan gelen ses, koku ve enerji, insana fayda sağlıyor" ifadelerine yer verdi.
TAMAMEN SES KİRLİLİĞİNDEN ARINDIRILMIŞ BİR BÖLGE
Rusya ile bazı Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanmakta olan bu terapinin Türkiye’de de olduğunu duyan turistlerin ilgisinin yoğun olduğunu aktaran Dr. Ünal, "Burası Nilüfer ilçesine bağlı Dağyenice Mahallesi'nde yer alıyor. Organik tarım yapılan bir alan ve çevremizde ses kirliği yok. Biz burayı ilk başta hobi amaçlı kurmuştuk. Zaman içerisinde gelen özellikle Arap turistler bahçemize ilgi göstermeye başladı. Bahçemizde yetişen tıbbi aromatik bitkiler ve arılara rağbet gösterildi" dedi.