Ücretsiz öğrendiler, şimdi ise para basıyorlar! Böcekler hemen hemen herkes iğrense de onlar o böcekten gelir elde ediyor! Dünya pazarına satışı yapılıyor...
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak kabul edilen Meral Evcin Özdemir, Alternatif Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanlığı görevini sürdürüyor. Özdemir, dut yapraklarıyla beslediği ipek böceklerinin tırtıldan kelebeğe dönüşme sürecinde ürettikleri ipek kozalarından hediyelik eşyalar yaparak bu sanatı yeni nesillere aktarıyor ve kadınlara gelir sağlıyor.
ÜCRETSİZ EĞİTİMLER VE KADINLARA İSTİHDAM
Yalova'da düzenlenen ücretsiz kurslarla kadınlara ipek böceği yetiştiriciliğini ve ipek kozası sanatını öğreten Özdemir, bu eğitimlerin kadınlara ekonomik gelir sağladığını belirtiyor. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tekstil ve Tasarım bölümünden mezun olan Özdemir, dedesinden öğrendiği ipek böceği yetiştiriciliğini eğitimle birleştirerek 2012 yılından beri Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün desteğiyle kurslar düzenliyor.
İPEK KOZASINDAN SANATA VE EKONOMİYE KATKI
Özdemir, ipek kozalarını sanatsal ürünlere dönüştürerek kursiyerlerine ekonomik katkı sağlıyor. Kursiyerler, öğrendikleri bu sanatı kına geceleri, nikah şekerleri ve süs eşyaları yaparak gelir elde ediyor. Özdemir, "Organizasyonlarda, kına gecelerinde, nikah şekerlerinde veya firmalara süs, aksesuarlar yaparak kendi ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Bunun için çok mutluyuz" dedi.
İPEK BÖCEĞİNİN YAŞAM DÖNGÜSÜ EĞİTİMİ
Yeni bir proje kapsamında, ipek böceğinin yaşam döngüsünü öğrencilere anlatan Özdemir, bu sürecin anaokulundan liseye kadar geniş bir kitleye öğretildiğini belirtiyor. Öğrenciler, tırtılın ipek kozası oluşturma sürecini ve kelebeğe dönüşümünü gözlemleyerek bu önemli döngüyü öğreniyorlar.
Özdemir, ipek böceği yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için her yıl yeni tırtıllar yetiştiriyor ve üretilen ipek kozalarının bir kısmını Koza Birlik’e satıyor. Ayrıca, süs eşyaları yaparak ekonomiye katkıda bulunuyor. Renklendirme sürecinde faydalı model patenti aldıklarını belirten Özdemir, "Burada amacımız bu sanatın hiç ölmemesi, geleneksel bir el sanatıyla nasıl para kazanılabileceğini çevremize göstermek" ifadelerine yer verdi.