Tütün şirketlerine 'kirletme vergisi' ve sigara satışına yaş sınırı yolda

Tütün şirketlerine 'kirletme vergisi' ve sigara satışına yaş sınırı yolda

Tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanun ile tütün ve alkol piyasasını düzenlenen kanunda değişikliğe gidilecek. Ön çalışmada, belli bir tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının yasaklanması ve tütün şirketlerine kirletme bedeli vergisi ödemesi önerileri yer alıyor.

TBMM, tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanun ile tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişikliğe gidecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, konunun Meclis’in yeni yasama döneminde ele alınarak taslak metin üzerinde çalışılacağı öğrenildi.

Türkiye Gazetesi'nden Esma Altın'ın haberine göre; Sağlık Bakanlığı'na sunulacak olan ön çalışmada, halk sağlığını korumakla yükümlü kurum ve kuruluşların görüşleri alınacak. Bu görüşmeler neticesinde belirlenecek bir tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının tamamen yasaklanması önerilecek.

Ayrıca, Ticaret Bakanlığı'na Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun’da değişiklik yapılması önerisi sunulacak. Öneriler arasında tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi de yer alıyor.

Çalışmalar sırasında bilim adamlarının görüşlerinin alınacağı ve dünya örneklerinin inceleneceği belirtildi. AK Parti kurmayları, İngiltere’de 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra İspanya’da tütün endüstrisinden “sigara izmariti” vergisi alan modelin incelendiğini kaydetti.

İzlanda’nın 2025’te sigara yasağını tüm ülke geneline yayacak modeli de bir sonraki aşamada Türkiye’ye örnek olabileceği ifade edildi. İspanya’daki kirletme ya da izmarit vergisi olarak uygulanan modelin tütün endüstrisine yönelik olduğunu belirten kurmaylar, sigara üreticilerine karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN