Türk topraklarında yetişecek, Dünya markalarına kafa tutacak! Kimse inanmıyordu, ilk hasat güzel oldu

Türk topraklarında yetişecek, Dünya markalarına kafa tutacak! Kimse inanmıyordu, ilk hasat güzel oldu

Dünyanın dört bir yanında tüketiliyor birçok ülke yurt dışından sipariş veriyor. Artık Türk topraklarında yetişecek o ürün dünya markalarına kafa tutacak. Kimsenin inancı yoktu ama ilk hasat herkesin yüzünü güldürdü.

Dünyada en sık tüketilen ürünler arasında yer alan kahve çoğunlukla yurt dışından alınan bir ürün olarak biliniyor. Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde deneme amacıyla dikilen kahve fidanları ilk meyvelerini verdi. Olmaz denileni olduran Türkler dünya markalarına da kafa tutulacak. İlk hasat süreci beklenen verimi sağladı üreticiler sevinçten havalara uçtu.

OLMAZ DENİLENİ OLDURDULAR

Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, gazetecilere yaptığı açıklama ile birlikte artık kahvenin Türk topraklarında yetişeceğini belirtti. Türk kahvesinde yerli üretime geçilirken Özçelik, Gazipaşa'nın Kaledran Mahallesi'ne birkaç yıl önce deneme amacıyla ekilen kahve bitkilerinin meyve vermeye başladığını söyledi.

Antalyalı üreticiden kahve devrimi

Yeni proje ile birlikte ülke ekonomisinin şahlanacağını dile getiren Özçelik, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün projeye destek verdiğini aktardı. Gazipaşa çiftçisinin hızlı kahve yetiştirerek hasada başladığı belirtilirken Bu sayede ülke ekonomisine de büyük bir kazanç sağlayacağının altı çizildi.

Katma değeri yüksek olan kahvenin önemine değinen Özçelik, "Artık dünya markası kahveler için uzaklara gitmemize gerek yok. Bölgemizin şartlarına uygun olarak kahve bitkimiz yetişiyor. İlçede yetiştirilen kahve bitkisinin meyveleri toplanıp hasat edilmeye başlandı" sözlerini dile getirdi.

Türkiye'de yetişmez deniyordu, Antalya ilk hasadı yaptı – Alanya Postası

KİMSE BUNU BEKLEMİYORDU

Proje ilk duyulduğunda birçok kişi ilçede kahve yetişebileceğine inanmıyordu. Fakat kahve bitkisinin meyve vermesi ile birlikte akıllarda oluşan soru işaretleri de tek tek yok olmaya başladı.

Türkiye'de yetişmiyor diye yurt dışından tonlarca alıyorduk! Ziraat mühendisi başardı "buraya gelip ürünü inceliyorlar"

KAHVENİN YARARLARI NELERDİR?

Sağlık üzerinde birçok faydası bulunan kahve içerdiği Kafein ile birlikte zihinsel ve fiziksel performansı arttırmaktadır. Dikkat ve odaklanma yeteneğini güçlendiren kafein içeriği antioksidan özellikleri ile birlikte bir araya geldiğinde vücuttaki serbest radikallere karşı savaş açarak hastalıklara karşı direnç oluşturmamızı sağlamaktadır.

Bazı araştırmalar doğrultusunda kahvenin karaciğer sağlığını desteklediği ve karaciğer kanseri riskini azalttığı görülmektedir. Bunun yanı sıra düzenli tüketilmesi durumunda parkinson ve alzheimer gibi nörodejeneratif hastalık riskini en aza indirdiği görülüyor. Kahve tüketiminde aşırıya kaçmamanın önemini değinen uzmandan bireysel sağlık durumuna uygun miktarlarda kahve tüketimi yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN