Fransa'da genel seçimin ilk turunda sandıktan aşırı sağ çıktı

Fransa'da genel seçimin ilk turunda sandıktan aşırı sağ çıktı

Fransa'da erken genel seçimin ilk tur sandık çıkış anketlerine göre, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi oyların yüzde 34'ünü alarak ilk sırada yer aldı. Seçimin ikinci turu 7 Temmuz'da gerçekleşecek.

Fransa'da erken genel seçimin ilk turu gerçekleşti. Oy sayma işlemlerinde sandık çıkış anketlerine göre, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi oyların yüzde 34'ünü alarak ilk sırada yer aldı.

Ulusal Birlik Partisi'ni, oyların yüzde 28,1'ini alan sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı izledi.

MACRON'UN PARTİSİ ÜÇÜNCÜ

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans ve ittifak ortakları ise oyların ancak yüzde 20,3'ünü alabildi.

Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi'nin oy oranı ise yüzde 10,2 oldu.

Fransa'da sandıkların kapanmasına 3 saat kala,seçime katılım oranı yüzde 59'u geçmişti. Bu oran son 40 yılın da en yüksek katılımını işaret etti.

LE PEN: FRANSIZLAR SAYFAYI ÇEVİRMEK İSTEDİKLERİNİ GÖSTERDİLER

1kapak-006.jpg

Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) Ulusal Meclis Grubu Başkanı Marine Le Pen, "Bu akşamın sonucuna güç katan bu kadar yüksek katılım için mutluyum. Fransızlar, net bir oyla, 7 yıllık iktidarın ardından sayfayı çevirmek istediklerini gösterdiler. Bu sonuç, bir değişim tercihi yolunda ilk adımdır. Pas-de-Calais’in 11. seçim bölgesinin sakinleri, bana bu akşam itibariyle seçilme onurunu veriyorlar" ifadelerini kullanarak, ikinci turda mutlak çoğunluk istediğini dile getirdi.

2. TUR 7 TEMMUZ’DA

Fransa’da yükselişte olan aşırı sağ parti RN, seçimlerde mutlak çoğunluğu ya da 577 sandalyeden en az 289’unu kazanmayı hedeflerken, bir milletvekilinin ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50’den fazla oy alması gerekiyor. Seçmenlerin yüzde 12,5’inden fazlasının desteğini alan adaylar ise ikinci tura kalmaya hak kazanacak.

Bugün ilk turunun, 7 Temmuz’da ise ikinci turunun yapılacağı seçimlerde meclisteki çoğunluğu kimin kazanacağı belirsizliğini korurken, nihai sonuç 7 Temmuz’da oy verme işlemi sona erene kadar bilinemeyecek.

1kapak-005.jpg

ERKEN SEÇİM SÜRECİ

Cumhurbaşkanı Macron, Fransa'da 9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nin açık farkla ilk sırada yer almasının ardından Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'i feshetmiş ve erken seçim kararı almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN