Tesadüfen bulundu, o ilin gözdesi oldu! Tatil için giden buraya uğramadan dönmesin

Tesadüfen bulundu, o ilin gözdesi oldu! Tatil için giden buraya uğramadan dönmesin

Muğla Datça’daki bu mağara 15 yıl önce tesadüfen bulundu, bölgenin gözdesi oldu. Gidenleri hayret içerisinde bırakan mağarada yıllardır devam eden çalışmalar sonucunda eksik olan kollar da tamamlandı...

Datça’da 15 yıl önce Mağara Araştırma Derneği Bursa Şubesi ekiplerince ilk haritalandırması yapılan, yaklaşık 400 m. uzunlukta ve 7 m. derinlikteki Tekesuyu Mağarası’nın eksik olan kolları 2019’da yapılan ikinci haritalandırmayla tamamlandı.

Datça’ya yaklaşık 30 km mesafede bulunan Kurucabük Alavara-Çakal koyları yolu üzerindeki Tekesuyu Mağarası henüz çok bilinmese de şimdilik bölgeye yürüyüş amacıyla gelen vatandaşlarca ziyaret ediliyor. Çok fazla uzun sarkıtları bulunmayan, genelde sütunların bulunduğu mağaranın iç kesimlerindeki tavan bölümlerinde ağaç kökleri dikkat çekiyor.

datca-tekesuyu-magarasi-2.jpg

İşin uzmanı olmayanların mağaraya girmesi ve mağarada gezmesi tehlikeli bulunurken, mağarada bulunan bazı sütunların kırılarak götürüldüğü tespit edildi. Uzmanlar mağaranın oluşum sürecine dair de henüz bir bilgi bulamadıklarını belirtirken, mağarayı görmek isteyenlerin zemini suyla kaplı olduğu için mutlaka botla girmeleri gerektiğini vurguluyor.

datca-tekesuyu-magarasi-1.jpg

AĞUSTOS SICAĞINDA BİLE ÜŞÜTÜYOR

Gezgin ve Doğa Araştırmacısı Muzaffer Özgen, Tekesuyu Mağarası’nın tesadüf eseri bulunduğunu belirterek, "Bursa Mağara Araştırma Derneği'nden 2008 yılında lastik botla bir müddet ilerliyorlar. Haritasını çıkarıyorlar. Mağarada 400 metre gidiyorlar. Birçok kollara ayrılan dal var, dar kanallar var. Hatta bazı yerlerden kafaları değmemesi için botun içine yatarak geçebiliyorlar ancak. Bu arkadaşlar Ağustos ayında sıcak olması nedeniyle girdikleri mağarada çok üşümüşler. 7 metre derinlik, 400 metre uzunluk varmış 2008 yılında. Tekesuyu Mağarası ismi nereden verildi bilmiyorum ama çobanlar, tekeler iniyordur. Çünkü su vardı aşağıda. Şimdi var mı bilmiyorum" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN