Geçtiğimiz yıl Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında önceki yıla kıyasla yüzde 30 artış yaşandı. Avrupa Birliği (AB) kaynakları, ret oranlarında anlamlı bir değişiklik olmadığını belirtiyor. Vize kolaylığı için adım atıldığı söyleniyor
Vize reddi sorununa yönelik somut adımlar atılması planlanırken, vize prosedürlerinin basitleştirilmesine dair çalışmaların sürdüğü konuşuluyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iş insanları ve öğrencilere vize kolaylığı sağlanması amacıyla hem AB ülkelerinin yetkilileriyle bire bir temas kurduklarını, hem de Avrupa Birliği kurumlarıyla bu konuyu görüştüklerini açıkladı. Bu açıklamanın ardından, vize başvuru süresinin kısaltılması için çalışmalara hız verildi.
AB kaynakları, Türkiye Gazetesi’ne yaptıkları açıklamada, vize prosedürlerinin basitleştirilmesi yönünde Brüksel’de çalışmalar yapıldığını belirtti. Kaynaklar, “Ret oranı açısından geçen yıldan bu yıla anlamlı bir değişiklik yok. Türk vatandaşlarına vize verilmemesi veya Schengen Bölgesi’ne girişlerinin engellenmesi gibi bir politika uygulanmıyor. Çok yüksek bir talep var ve teknik bazı sorunlar bulunuyor. Bu sorunları çözmek için her gün çalışıyoruz. Üye devletler arasında ve Brüksel düzeyinde bazı prosedürlerin basitleştirilmesi yönünde çalışmalar yapılıyor,” dedi.
Başvurulara daha hızlı yanıt verebilmek için bazı büyükelçiliklerin personel sayısını artırdığı ifade edildi. Kaynaklar, “Bekleme süresinin azaltılması ve vize verme sürecinin daha kaliteli olabilmesi için herkes çaba sarf ediyor,” diye konuştu.
TIR ve kamyon şoförlerinin de yeterli ve hızlı vize alamadığı yönünde şikayetler aldıklarını belirten kaynaklar, Avrupa’ya geçen TIR ve kamyonlarda çok sayıda düzensiz göçmen tespit edildiğini ve bu durumun yetkili mercileri daha tedbirli davranmaya ittiğini söyledi.
Geçen yıl Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularının yüzde 30 arttığına dikkat çeken kaynaklar, ret oranının ise önceki yıla yakın olduğunu belirtti. Türk vatandaşlarına verilen çok girişli vizelerde dünyadaki en yüksek sayıya ulaşıldığı, daha uzun süreli ve çok girişli vizelerin oranının yüzde 70 düzeyinde olduğu kaydedildi. Ayrıca, geçen yıl Türkiye’de 1 milyondan fazla vize başvurusu yapıldığı bildirildi.