RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti

RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti

RTÜK'ün "Ermeni soykırımı" ifadesi kullanımı nedeniyle Açık Radyo'ya verdiği ceza sonucunda lisansını iptal etmesi tartışmalara neden oldu.

RTÜK'ün Açık Radyo'ya yönelik aldığı kararla ilgili bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim. Açık Radyo'nun "Ermeni soykırımı" ifadesi kullanımı nedeniyle aldığı cezalar ve sonrasında lisansının iptal edilmesiyle ilgili tartışmalar oldukça önemli. RTÜK üyesi İlhan Taşçı'nın kararı gerekçelendirmesi ve Açık Radyo'nun bu karara yönelik açıklamaları da dikkate değerdir. Medya ve ifade özgürlüğü konularında yaşanan bu tür gelişmeler genellikle kamuoyunda önemli bir tartışma yaratır.

Bianet'te yer alan habere göre, RTÜK üyesi İlhan Taşçı “Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayın kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı” dedi.

NE OLMUŞTU?

RTÜK 22 Mayıs’taki Üst Kurul toplantısında, Açık Radyo’da yayınlanan Açık Gazete’nin 24 Nisan tarihli programında yayına katılan konuğun “… Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. Yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması” ifadeleri nedeniyle, radyoya idari para cezası ve programa da beş gün yayın durdurma cezası vermişti. Gerekçe ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrik’ti.

Açık Radyo ceza haberinin ardından “İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumun esaslı temellerinden biri olduğu gibi çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin de gereğidir. Karardaki değerlendirmelerin evrensel hukuk ve gazetecilik ilkeleri doğrultusunda kabulü mümkün bulunmamaktadır. Cezaya konu gündeki program içinde, ifade ve düşünce özgürlüğünün sınırlarını aşan bir ifade bulunmadığı gibi gerek karara konu ifadeler ve gerekse anılan programın bütünü değerlendirildiğinde, evrensel nitelikteki gazetecilik ilkelerine aykırı bir yön de bulunmamaktadır. Hele, anılan programın toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edici ve toplumda nefret duyguları oluşturabilecek nitelikte olabilmesi mümkün değildir” şeklinde açıklama yapmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN