Piyango alan değil bu işi yapan zengin oluyor! 4 tondan 1 litre çıkıyor, 400 Bin TL'ye satılıyor!

Piyango alan değil bu işi yapan zengin oluyor! 4 tondan 1 litre çıkıyor, 400 Bin TL'ye satılıyor!

Piyango beklemek yerine bu işe girişen köşeyi dönüyor. 4 tondan 1 litre ürün çıkıyor 400 bin TL'ye satılıyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 12.000 Euro'ya kadar yükseliyor her alanda kullanılıyor. Dünyanın %65'ini karşılıyor en çok Isparta'dan çıkıyor. İşte tüm detaylar…

Özellikle kozmetik ve parfümeri alanında kullanılan ve geçtiğimiz yıl 12.000 Euro'ya kadar yükselen fiyatı ile dikkat çeken gül yağı, dünyanın %65'lik ihtiyacını Türkiye'den karşılıyor. Isparta'da gül çiçeği hasadı devam ederken Sabahın erken saatlerinde toplanan güller kantarlarda tartıldıktan sonra fabrikaya gönderiliyor. Fabrikada gül yağı ve gül suyu olmak üzere ayrılan ürünler dünya piyasasında kozmetik ve parfümeri alanında kullanılıyor.

Fiyatı geçtiğimiz sene 12.000 Euro'ya kadar yükselen gül yağı hakkında açıklamalarda bulunan Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Koçak, iklim şartları nedeniyle gül hasadının Isparta'da erken başladığını söyledi.

GÜLERİN FABRİKAYA YOLCULUĞU BAŞLADI

Güllerin her gün sabah erken saatlerde toplanarak kendi organizasyonlarında nakliye firmaları ile işlenmek üzere fabrikaya yolculuğunun başladığını dile getiren Koçak, Ürünlerin erken saatlerde işlemeye tabi tutulduğunu söyledi. İşçiler tarafından kaynatılmak üzere kazanları aktarılan ürünlerin Yaklaşık 2 saatlik kaynama işlemine tabi tutularak gün sonunda ham madde olarak üretime geçtiğini dile getiren Koçak, bu yıl yağış oranının düşük olduğuna da dikkat çekti.

Tren şampiyon Açık ısparta gül toplama zamanı - ligatks.com

Sezonun yağmurlu olmasının gül için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Koçak, " Yağmurun gülü beslemesi gülün daha kaliteli, yağ oranının daha iyi olması demek. Bu yıl geçen yılki yağmur sezonunu yakalayamadığı için biraz bölgede don olayı ve biraz da dolu şartlarında sıkıntılar oluştu bu da istenilen rekolteleri biraz aşağı çekti. Bu yıl bu da bizim hesaplamalarımıza, değerlendirmemize göre yaklaşık 10-11 bin tonun üzerinde bir rekolte beklenmektedir yine bu şartlara rağmen." dedi.

12.000 EURO'DAN FAZLA

Dünya üzerinde bir marka haline dönüşen Isparta, gül yağı ihtiyacının da %65'ini karşılamaktadır. Kalite denildiğinde Isparta gülü ve Isparta gül yağının akla geldiğini dile getiren Koçak, dünyada bir standart oluştuğunu da belirtti. Dünyanın yıllık üretim miktarı baz alındığında müşterilerinde kendi pazarımıza hitap edecek şekilde belirlendiğini ifade eden Koçak, “Biz de müşterilerimize, kendi pazarımıza hitap eden belirlediğimiz, planladığımız miktarda gül yağı ve gül konfeti üretimini yapıyoruz. Bu yıl geçen yılki miktarımıza yakın miktarlarda tekrar bir üretim planlaması yaptık ve bunu da gerçekleştirmek üzereyiz. Sezonun bitmesi ile geçen yıl baktığınız zaman gül yağının piyasa ihracat fiyatları yaklaşık 12 bin euro civarlarında idi. Bu yıl da ekonomik şartlar ve bazı etkenleri de göz önünde bulundurduğumuzda sanırım yine 12 bin Euro'nun üzerinde olması bekleniyor. Şu an net bir rakam vermek doğru değil bunda ama 12 bin Euro'nun üzerinde olacağı kanaatindeyiz. Göstergeler bunu gösteriyor çünkü." ifadelerin aktardığı.

İlkbahar Şenlikleri: Isparta Gül Hasadı Festivali

YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR

Gül yağının dünya üzerinde pek çok farklı noktaya ihracatının yapıldığını dile getiren Koçak, Fransa başta olmak üzere İngiltere, Amerika, Hindistan gibi ülkelere belirli aralıklarla da Japonya'ya ürün gönderildiğini söyledi. En yoğun gönderim merkezinin Fransız olduğuna dikkat çeken Koçak, kozmetik ve parfümeri sanayiinde en büyük esans firmalarının o bölgede olduğunu belirtti. Koçak, bu bölgelere yıl içerisinde belirli miktarlarda ihracat yapıldığını da aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN