CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimdeki sorunları yerinde incelemek üzere üreticilerle buluştu. Domates, biber, patates, kavun, karpuz, fasulye, buğday, arpa, lahana, şekerpancarı, üzüm ve mısır gibi ürünlerin üretim süreçlerini değerlendirerek, çiftçilerin karşılaştığı zorlukları dinledi. Gürer, çiftçilerin bu yılı "tarımda kara bir yıl" olarak nitelendirdiğini belirterek, girdi maliyetlerinin artmasına rağmen, çiftçilerin yeterli gelire ulaşamadığını ifade etti.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde karşılaşılan sorunları yerinde incelemek üzere çeşitli ürünlerin üreticileriyle bir araya geldi. Gürer, domates, biber, patates, kavun, karpuz, fasulye, buğday, arpa, lahana, şekerpancarı, üzüm ve mısır gibi ürünlerin üretim süreçlerini yerinde değerlendirdi.
'TARIMDA KARA BİR YIL'
Gürer, çiftçilerin bu yılı "tarımda kara bir yıl" olarak nitelendirdiğini belirterek, girdi maliyetlerinin artmasına rağmen, çiftçilerin yeterli gelire ulaşamadığını ifade etti. Çiftçilerin tarlada kalan ürünleri ve yaşanan sorunların çözümü konusunda iktidarın etkisiz kaldığını savunan Gürer, "Tarlada ürün satamayan üretici perişan olurken, tezgahta ürün fiyatı düşmedi" dedi.
DÜŞÜK ALIM FİYATLARI ELEŞTİRİSİ
Buğday ve arpa alım fiyatlarının düşük olduğunu vurgulayan Gürer, TMO tarafından açıklanan fiyatların çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti. Tüccarın alım fiyatlarının daha düşük olmasının, küçük çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirtti. Özellikle buğdayda geçen yıla göre yalnızca yüzde 12, arpada ise yüzde 3 oranında bir fiyat artışı olduğuna dikkat çekti.
Gürer, domates üreticilerinin ürünlerini maliyetinin altında bir fiyatla satmak zorunda kaldığını ve bu durumun birçok üreticiyi kredi borcunu ödeyemeyecek hale getirdiğini ifade etti. “Dönüm başına 20-25 bin lira masrafı olan domatesi ürettiler ama ürünleri ellerinde kaldı” diyerek durumu özetledi.
Yazlık patatesin de düşük fiyatlardan alındığını belirten Gürer, üreticinin maliyetlerini karşılayamadığını vurguladı. Karpuz ve kavun üreticileri de benzer zorluklar yaşarken, bu yıl yaşanan kuraklığın tarımsal verimi ciddi şekilde etkilediğini açıkladı.
Ömer Fethi Gürer, tarım politikalarının gözden geçirilmesi ve çiftçilerin borçlarının yapılandırılması gerektiğini savundu. Ayrıca, tarım kredi kooperatiflerinin ve devletin üreticiyi desteklemesi için acil önlemler alınması çağrısında bulundu. Gürer, "Eğer acil önlemler alınmazsa, tarım sektörü daha da kötüleşecek" diyerek durumu endişe verici buldu.