CHP'li Gürer, Niğde’de hayvancılıkla uğraşan besiciler ile görüştü: Yem fiyatları arttı, ahırlar boşaldı

CHP'li Gürer, Niğde’de hayvancılıkla uğraşan besiciler ile görüştü: Yem fiyatları arttı, ahırlar boşaldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin çeşitli ilçelerinde hayvancılıkla uğraşan besicilerle bir araya gelerek sektörde yaşanan sıkıntıları dinledi. Küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmelerinin sorunlarının arttığına dikkat çeken Gürer, maliyet artışlarının sektörü zor durumda bıraktığını vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin çeşitli ilçelerinde hayvancılık yapan besicilerle bir araya gelerek sektörün sorunlarını dinledi. Gürer, “1 ila 10 hayvanı olan ve çiftçilik yapmayanların ahırları boşaldı. Orta ölçekli işletmeler, yem fiyatlarının yükselmesi nedeniyle bu işin sürdürülebilir olmadığını söylüyor. Yem ve faizlerdeki artış hayvancılığı doğrudan etkiliyor” dedi.

TÜİK VERİLERİ KORKUTUCU

Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan 2024 yılı büyükbaş hayvan sayısı istatistiklerine de değindi. Haziran ayında 16 milyon 555 bin baş büyükbaş hayvan varlığı açıklandığını belirten Gürer, “Sığır sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 0,2 azalarak 16 milyon 396 bin başa düştü. İthala rağmen büyükbaş hayvan varlığı azalmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

BESİCİLER ZOR DURUMDA

Besici Süleyman Demirbaş, 2017-2018 yıllarında başladıkları hayvancılık faaliyetlerinin artık sürdürülemez hale geldiğini ifade etti.

Yem fiyatlarının 50 liradan 600-620 liraya yükseldiğini ve kredi faizlerinin yüzde 5'ten yüzde 26'lara çıktığını belirten Demirbaş, “Maliyetlerimizin yüzde 70'ini yem oluşturuyor. Çiftçilik yapmayan işletmelerin ayakta kalması mümkün değil” dedi.

Gürer, yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini savunarak, ithal hayvan politikalarının uzun vadede ülke hayvancılığına zarar verdiğini belirtti. “Türkiye, kendi üreticisini desteklemeli. Süt fiyatlarının artması, sütten mamul ürünlerin fiyatlarına yansıyor” diye konuştu.

Besici Süleyman Demirbaş, fabrikaların üreticileri tehdit ettiğini ve fazla süt almayacaklarını belirterek, “Fabrikalar, üretimimizi azaltmamızı istiyor. Biz de ‘hayvanlarımızı mı kestirelim?’ diye soruyoruz” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN