CHP'li Gürer iktidarın tarım politikasını eleştirdi: Ürün alım fiyatları çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor

CHP'li Gürer iktidarın tarım politikasını eleştirdi: Ürün alım fiyatları çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AK Parti'nin tarım politikalarının Türkiye’yi kriz içine sürüklediğini belirtti. CHP'li Gürer, tarımda öngörü eksikliği ve plansızlığın ithalata bağımlılığı artırdığına dikkat çekerek, "Ürün alım fiyatları çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor" mesajını verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AK Parti iktidarlarının tarım politikalarının planlama ve öngörüden yoksun olduğunu söyledi. 2001 yılından bu yana Türkiye'de tarım sayımı yapılmadığını belirten Gürer, bu durumun tarımda sağlıklı verilerin oluşmasına engel olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin tarımda kendine yeterliliği sağladığı dönemlerin ardından, AK Parti’nin özelleştirme politikaları ve yüksek üretim maliyetleriyle tarımın ithalata bağımlı hale getirildiğini ifade etti. Gürer, bu dönüşüm sürecinin çiftçiyi tüccarların eline bıraktığını ve üreticilerin zor şartlarda mücadele ettiğini anlattı.

yeni-proje.jpg

Gürer, kamu kurumlarının ürün alım fiyatlarını düşük tutarak üreticiyi tüccarlara mahkum ettiğini söyledi. Türkiye’nin yıllık 20 milyon ton buğday üretirken, 10 milyon ton buğday ithal ettiğini ifade eden Gürer şu açıklamaları yaptı:

“Artan maliyetler nedeniyle üreticiler zorlanıyor, tüketiciler ise yüksek fiyatlara ürün almak zorunda kalıyor. Üretimdeki dalgalanmalar, bazı ürünlerde üretim artışına ve diğerlerinde üretim düşüşüne neden olarak sorunları katlıyor.

1980 yılında Türkiye'nin tarım arazisi 28 milyon hektar iken, günümüzde bu alan 23 milyon 100 bin hektara gerilemiştir. Ziraat odasına kayıtlı çiftçi sayısı 5 milyondan yaklaşık 2 milyon 100 bine düşmüştür.

2024 yılında çiftçilere 16 milyar lira mazot desteği sağlanacağı açıklandı. Ancak, çiftçilerin yıllık 3 milyar litre mazot kullanımı göz önüne alındığında, kullanılan mazotun KDV'si ve ÖTV'si toplamda 43 milyar liraya tekabül etmekte. Bu durumda, verilen desteğin etkili olabilmesi için ÖTV ve KDV'nin kaldırılması gerekmektedir; zira alınan vergi, verilen desteğin yaklaşık üç katıdır. Geçen yıl mısır fiyatlarına beklentilerin çok altında %7'lik bir artış yapılmış ve bu yıl mısır üretiminde düşüş yaşanmıştır.Buğdaya bu yıl %12 oranında bir fiyat artışı yapılmışken, tarım girdi maliyetlerindeki artış %54 olarak gerçekleşmiştir. Maliyet artışlarının %54 olduğu bir ortamda buğday fiyatlarına sadece %12'lik bir artış yapılması, üreticilerin üretimden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Sebze ve meyvede ise tarlada üreticide değer bulmayan ürünler fahiş fiyatlarla satılmaktadır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN