Yeni yargı reformu paketi perşembe günü açıklanıyor: Cezasızlık algısı ortadan kalkacak

Yeni yargı reformu paketi perşembe günü açıklanıyor: Cezasızlık algısı ortadan kalkacak

Yargı Reformu Strateji Belgesi, 23 Ocak’ta kamuoyuna açıklanıyor. Cezasızlık algısını önlemek, tutuklama tedbirlerini yeniden düzenlemek ve yargı süreçlerini hızlandırmak için önemli adımlar atılacak. Reform, adalet sistemine olan güveni artırmayı hedefliyor.

Türkiye’de yargı sisteminde önümüzdeki beş yılda hayata geçirilecek düzenlemeleri içeren Yargı Reformu Strateji Belgesi, 23 Ocak Perşembe günü kamuoyuna duyurulacak. Adalet Bakanlığı’nın bir buçuk yıldır üzerinde çalıştığı belge, ceza infaz sisteminden tutuklama tedbirlerine kadar birçok konuda köklü değişiklikler öngörüyor.

CEZASIZLIK ALGISINA SON VERİLECEK

Reform paketiyle, özellikle artan şiddet olayları ve cezasızlık algısının önüne geçilmesi hedefleniyor. Birden fazla sabıkası bulunan kişilerin, hüküm giymeleri beklenmeden tutuklu yargılanmalarına yönelik düzenleme yapılacak. Ayrıca, belirli suçlarda cezanın bir kısmının mutlaka cezaevinde geçirilmesi zorunlu hale getirilecek.

Halen yürürlükte olan denetimli serbestlik sistemi, belli sürelerin altındaki cezaların infazını engelliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte belirli suçlarda cezaevinde geçirilecek asgari süre belirlenecek.

TUTUKLAMA TEDBİRLERİ GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Strateji belgesinde tutuklama tedbirleri de yeniden ele alınacak. Suçun işleniş şekli, failin suç işleme eğilimi ve kamu düzenine tehdit oluşturup oluşturmadığı gibi kriterler tutuklama kararlarında daha belirleyici olacak.

YARGI SÜREÇLERİ HIZLANACAK

Uzayan yargı süreçlerinin önüne geçmek için soruşturma aşamasında delillerin daha etkin ve hızlı bir şekilde toplanması hedefleniyor. Bu düzenlemeyle, yargılamaların daha kısa sürede tamamlanması sağlanacak.

ARABULUCULUK DAHA ETKİN KULLANILACAK

Yargının iş yükünü azaltmak için arabuluculuk sistemi daha yaygın ve etkin bir şekilde uygulanacak. Bu yöntemle, tarafların yargıya başvurmadan anlaşmazlıklarını çözmeleri teşvik edilecek.

GENİŞ KATILIMLI ÇALIŞMA

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı reform paketi, 55 bin görüş ve 12 bin paydaş anketiyle şekillendirildi. Yargı kurumlarının tüm kademeleriyle yapılan toplantılar sonucunda, sorunlara yönelik kapsamlı bir yol haritası oluşturuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN