Filistin’de yeni bir dönemin başlangıcının işaretleri: Ateşkes İsrail’in içini karıştırdı, Hamas’ın dayanma gücünü kanıtladı

Filistin’de yeni bir dönemin başlangıcının işaretleri: Ateşkes İsrail’in içini karıştırdı, Hamas’ın dayanma gücünü kanıtladı

Gazze Şeridi'nde başlayan ateşkes, yalnızca savaşı durdurmakla kalmayıp Filistin direnişini güçlendiren yeni dengeler oluşturdu. Uzmanlara göre, savaş sonrası dönem Filistinlilerin lehine şekillenirken, İsrail'in hedeflerine ulaşamaması uluslararası kamuoyunda dikkat çekiyor.

Filistinli analistlere ve araştırmacılara göre, Gazze Şeridi'nde ateşkesin ilk gününde yaşanan gelişmeler, yeni angajman kuralları koydu ve savaş sonrası dönemin tamamen Filistinlilere özgü olacağına işaret etti.

Siyasi analist Ömer Assaf, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, ateşkesin ilk gününün birkaç dengeyi sabitlediğini söyledi. Assaf’a göre ilk denge, “Filistin direnişinin Aksa Tufanı’ndan önce ve sonra üstünlük sağlaması. Direnişi yok etmeyi veya ona son vermeyi hedeflediğini iddia edenler, söylediklerini gerçekleştiremediler.”

Assaf, ikinci dengenin, Filistin halkının direnişin varlığını ve başarılarını görmesiyle direnişe olan desteğin arttığını belirterek, bunun İsrail'in içindeki yapıyı sarsabileceğini ifade etti. Ayrıca, Filistin davasının tasfiye çözümleri ve talep siyaseti labirentlerinden çıkış yaptığına dikkat çekti. Direnişin kazandığı başarılar sayesinde Filistin davasının dünya çapında daha fazla görünürlük kazandığını vurguladı.

KASSAM TUGAYLARI’NIN GÖRÜNÜRLÜĞÜ

Araştırmacı Süleyman Beşarat, İsrail'in soykırım amaçlı savaşının direnişi ve Hamas'ı yok etmede başarısız olduğunu belirtti. Hamas savaşçılarının esir takası sırasında açık bir şekilde görünmesi, örgütün yapısal, idari ve organizasyonel gücünün hala sağlam olduğunu gösterdi.

ATEŞKESİN DETAYLARI VE ETKİLERİ

Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes anlaşması, dün sabah yürürlüğe girdi ve ilk aşaması 42 gün sürecek. Bu süre zarfında ikinci ve üçüncü aşamaların müzakere edilmesi planlanıyor. Hamas, ateşkesin başlamasıyla birlikte 3 İsrailli kadın esiri ve karşılığında İsrail, 90 Filistinli kadın ve çocuğu serbest bıraktı.

Beşarat, anlaşmaya destek veren tüm tarafların, sürecin 42. güne kadar ilerlemesini arzuladığını ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun süreci bozma girişimlerinin olabileceğini belirtti.

İSRAİL İÇİNDEKİ TEPKİLER VE SAVAŞ SONRASI BEKLENTİLER

Araştırmacı Hani Ebu Seba ise ateşkesin İsrail içinde büyük bir tartışmaya yol açtığını ve İsrail ordusunun 470 günden fazla süren kara savaşında başarısız olduğunu söyledi. İsrail'in güçlü bir nükleer devlet olarak görülmesine rağmen, 18 yıldır abluka altında olan Hamas'ı yok edememesi İsrail toplumunda ciddi eleştirilere neden oldu.

Ebu Seba, savaş sonrası İsrail hükümetinin muhalefetten destek alarak ayakta kalmaya çalışacağını ancak 7 Ekim olaylarındaki başarısızlık nedeniyle Netanyahu ve ordu liderlerinin hesap vermek zorunda kalacağını öne sürdü. Ayrıca, Gazze'deki başarısızlığı örtbas etmek için İsrail’in Batı Şeria’da baskıyı artırabileceğini ifade etti.

SAVAŞIN BİLANÇOSU

İsrail'in 15 aydan uzun süren Gazze savaşında yaklaşık 47 bin Filistinli hayatını kaybetti, 110 binden fazla kişi yaralandı. Bölgedeki sivil altyapının büyük bir kısmı yok edilirken, birçok aile tamamen yok oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN