Suriye’deki yeni gümrük vergisi tarifelerine UND'den tepki: ‘Amaç, Türkiye'ye dolaylı ambargo koymak’

Suriye’deki yeni gümrük vergisi tarifelerine UND'den tepki: ‘Amaç, Türkiye'ye dolaylı ambargo koymak’

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Çirkin, Suriye'deki yeni gümrük tarifelerine tepki gösterdi. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm Suriye sınır kapılarında tek tip vergilendirme sistemine geçildi. Bu sistemde, Türkiye’den gelen ürünlerin vergileri yüzde 300 ila 500 arasında artarken, diğer Arap ülkelerinden gelen ürünlere düşük vergi uygulandı. Çirkin, bu uygulamanın Türkiye’ye dolaylı ambargo koyma amacını taşıdığını söyledi.

Suriye'de Beşar Esad döneminde farklı güçlerin kontrolü altında bulunan bölgelerde farklı gümrük mevzuatı, özellikle Ürdün, Irak ve Lübnan sınır kapılarında yüksek gümrük vergileri uygulanıyordu. Suriye Kara ve Deniz Geçişleri İdaresi 11 Ocak'ta ülkenin tüm sınır kapılarında uygulanan gümrük tarifelerinin birleştirilmesi kararı aldı. Geçici hükümetin aldığı bu kararla, Esad döneminde uygulanan gümrük vergilerinde yüzde 60'a varan oralarda düşüş yaşanırken Türkiye'den ithal edilen malların gümrük vergisinde yüzde 300 ila 500'e kadar artış oldu. Bu durum, Türkiye'den ithalatı durma noktasına getirirken nakliyecileri de zor duruma düşürdü.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Çirkin, Suriye'de yeni yönetim tarafından tüm sınır kapılarında aynı gümrük vergisi oranlarının uygulanmaya başlanması ve bundan en fazla Türk ihracatçıların etkilenmesi nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bize daha yüksek vergi oranları uygulanıyor, Arap ülkelerinden gelen ürünlere daha düşük vergi uygulanıyor. Bu uygulamanın temel amacı Türkiye’ye dolaylı olarak ambargo koymak” dedi.

'TÜRKİYE YERİNE DİĞER ÜLKELERDEN MAL TEMİN ETMESİNE YOL AÇIYOR'

Çirkin, Türkiye'den gelen ürünlere yüksek vergi getirilmesinin, Suriye'deki ithalatçıları zor durumda bıraktığını belirtti. Türk ihracatçılarının, gümrüklerde ürünlerinin teslim alınmaması nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını vurguladı. Örneğin, bir tır tekstil ürünü için daha önce 8 bin dolar olan vergi, şimdi 80 bin dolara çıkmış durumda. Bu vergi artışları, Türk ürünlerinin Suriye’de satılmasını zorlaştırıyor ve Suriye’nin, Türkiye yerine diğer ülkelerden mal temin etmesine yol açıyor.

Türkiye'nin yıllık 2 milyar dolarlık Suriye ihracatının, bu yeni düzenlemeler nedeniyle 500 milyon dolara düşmesi bekleniyor. Ayrıca, lojistik sektörünün bu durumdan 300 milyon dolarlık bir zarar görmesi öngörülüyor. Çirkin, Suriye’deki ekonomik zorlukların, Türk ürünlerine yapılan yüksek vergilerle birleşerek hem Türkiye hem de Suriye tarafında ciddi ekonomik kayıplara yol açtığını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN