Kredi kartlarını kırıp attıracak haber vatandaşa duyuruldu. Hemen kredi kartı ekstrelerini kontrol edin, hesaplardan kesilmeye başladı...
Yeni yılın başlamasıyla birlikte bankalar, kredi kartı aidat ücretlerini zamlı olarak hesaplara yansıtmaya başladı. Aidat ücretlerinin 1.000 TL’yi aşmasıyla birlikte tüketicilerden yoğun şikayetler geliyor. İşte detaylar…
KREDİ KARTI AİDATLARI CEP YAKIYOR
Türkiye genelinde 129 milyon kredi kartı kullanılıyor. Nüfusu göz önüne aldığımızda, 15 yaş üzeri her bireye ortalama iki kredi kartı düşüyor. Bu durum, her bireyin cebinden yüksek aidat ücretlerinin çıkmasına neden oluyor. Posta Gazetesi Ekonomi Müdürü Bilal Emin Turan, kredi kartı aidatlarının tüketicilere maliyetini şu şekilde özetledi:
"Türkiye’de 129 milyon kredi kartı var ve nüfusa 15 yaş üstü 67 milyon vatandaşın olduğunu hesap edersek kişi başına yaklaşık 2 kredi kartı düşüyor. Cepte 2 tane kredi kartı olduğunu var sayarsak bin 500, bin 600 liranın üzerinde bir paranın çıktığını söyleyebiliriz."
AİDATSIZ KREDİ KARTI HAKKI
Tüketicilerin kredi kartı aidatlarına ilişkin hakları bulunuyor. Bilal Emin Turan, bu konuda vatandaşlara önemli bir hatırlatma yaptı:
- "Tüketici bankasına gidip ‘aidatsız kredi kartı almak istiyorum’ derse, banka bunu reddedemiyor ve aidatsız olan kredi kartıyla limitler aynı kalmak şartıyla değiştiriyor."
AİDAT İADESİ MÜMKÜN MÜ?
Bankaların kredi kartı aidat ücretlerini iade etme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak aidatların geri ödenmesi, bankanın müşteri politikalarına ve müşteriyle kurduğu ilişkiye göre değişiklik gösterebiliyor. Turan, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
"Tüketici bankasına gidip ‘aidatsız kredi kartı almak istiyorum’ derse, banka bunu reddedemiyor ve aidatsız olan kredi kartıyla limitler aynı kalmak şartıyla değiştiriyor. Bankalar bunu iade etmek zorunda değil. Bunun altını çizmek istiyorum ama iade talebini banka müşteriden müşteriye göre değerlendiriyor. Bankalar arasında müşteri kapma yarışı var. Hem kredi kartındaki hacim artırma yarışı var."
Kredi kartı aidat ücretlerinden rahatsızlık duyan vatandaşlara, uzmanlar bankalarla birebir görüşme yapmalarını tavsiye ediyor. Aidat ücretleri konusunda pazarlık yapmanın mümkün olduğu belirtiliyor.