Ve beklenen haber geldi! Milyonlarca Suriyeli için geri dönüş yolu açıldı

Ve beklenen haber geldi! Milyonlarca Suriyeli için geri dönüş yolu açıldı

Türkiye’de sığınmacı sorunu büyürken milyonların beklediği o haber geldi. Türk vatandaşları uzun zamandır Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesini istiyordu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ilan ettiği genel af sonrası bu süreç tekrar gündeme gelirken, milyonlarca Suriyeli için geri dönüş yolu açıldı. İşte detaylar…

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın asker kaçaklarını da kapsayan genel af ilan etmesinin ardından, gözler Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılara çevrildi. Yapılan anketlere göre, Türkiye’de vatandaşların yaklaşık %80’i Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesini istiyor. Bu durum, sığınmacıların Suriye’ye geri dönüp dönmeyeceği sorusunu gündeme getirdi.

Ankara ile Şam arasındaki normalleşme sürecinde adımlar hızlanıyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “Dolaylı yoldan görüşmeler yapılıyor” açıklaması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk, şimdi karşı taraftan yanıt bekliyoruz” sözlerinin ardından gelen genel af kararı, normalleşme için önemli bir adım olarak görülüyor. Türkiye, Suriyelilerin geri dönüşü için “güvenli dönüş, mülklerinin iadesi ve can güvenliklerinin garanti edilmesi” şartlarını talep ediyor.

suriyeliler-icin-donus-yolu-acildi.jpg

YILBAŞINA KADAR...

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Türkiye’nin Suriyelileri geçici koruma statüsünde kabul ettiğini ve sınır dışı etme hakkının bulunduğunu belirterek, bu af kararıyla en az bir milyon Suriyelinin geri dönebileceğini öngörüyor. Caşın, yılbaşına kadar Erdoğan ile Esad arasında bir görüşme olabileceğini ifade ederek, Rusya’nın kontrol ettiği bölgelerde istikrar sağlanması durumunda, Suriyelilerin geri dönüşünün mümkün olacağını belirtiyor.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILABİLİR

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı Dr. Eray Güçlüer ise genel af kararının yeterli olmadığını, geri dönüş garantili bir yasaya dönüşmesi gerektiğini savunuyor. Güçlüer, dört ay gibi kısa bir sürede geri dönüşlerin zor olacağını vurgularken, Türkiye’nin Suriye konusunda samimi çabalarının devam ettiğini ve normalleşme sürecinde önemli adımlar atılabileceğini belirtiyor.

suriyeliler-icin-donus-yolu-acildi-1.jpg

Uzmanlar, Türkiye ile Suriye arasındaki diplomatik sürecin hızlanması ve sığınmacıların geri dönüşü konusunda önemli gelişmelerin olabileceğine dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN