TOBB'dan net ücretlerin artırılması için yeni öneri: Basamak ve tavan yeniden düzenlenmeli

TOBB'dan net ücretlerin artırılması için yeni öneri: Basamak ve tavan yeniden düzenlenmeli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çalışanların alacakları net ücretlerin artırılabilmesi için öneride bulundu. Hisarcıklıoğlu, gelir vergisi basamakları ve oranlarıyla prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini istedi.

“İş Dünyası İstişare Toplantısı”, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda düzenlendi. Türkiye’de istihdam piyasasının katı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve AB standartlarına göre esnek mevzuata ihtiyaç olduğunu belirtti.

'ADİL VE MANTIKLI DEĞİL'

Hisarcıklıoğlu, gelir vergisi basamaklarının daraltıldığını vurgulayarak. orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40’lık vergi dilimine girmesinin adil ve mantıklı da olmadığını belirtti.

Benzer bir durumun SGK prime esas tavan ücretinde yaşandığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu "Tavan ücret geçmişte asgari ücretin 5 katı olarak uygulanırken bugün 7,5 kat olarak uygulanıyor. Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranları ile prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Mevcut istihdamın korunması ve yeni iş alanlarının açılabilmesi için istihdam teşviklerini de çok önemli görüyoruz.” dedi.

'TEŞVİKLER SAĞLANMALI'

Son dönemde, özellikle emek yoğun sektörlerin ihracatta rekabetçiliklerini kaybettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, emek yoğun sektörlerde iş gücü kaybının önüne geçmek üzere ilave teşvikler sağlaması gerektiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, siparişlerinin azalmasına bağlı olarak üretimleri ve satışları düşen firmaların istihdamlarını korumak için kısa çalışma ödeneğinin tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi, fazla prosedüre tabi tutulmadan, devreye alınmasını talep etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN