Makineyle değil çekiçle yapıyorlar aylık 100 Bin TL kazanıyorlar! Talep çok kazanç çok: Artık randevulu çalışıyorlar

Makineyle değil çekiçle yapıyorlar aylık 100 Bin TL kazanıyorlar! Talep çok kazanç çok: Artık randevulu çalışıyorlar

Ustalar bu işi makineyle değil çekiçle yapıyorlar aylık 100 Bin TL kazanıyorlar. Eleman sorununun her geçen gün arttığı mesleklerden olan bu mesleği yaşatan ustalar taleplere yetişmek için artık randevulu çalışıyorlar…

Erzincan'da, taşı işleyerek duvar inşa eden taş duvar ustaları, aylık kazançlarının 100 bin liraya kadar ulaştığını belirtiyor. Ancak, bu ustaların sayısının giderek azalması, sektörde önemli bir sıkıntı yaratıyor. Taş duvar ustaları, randevu ile çalışarak eserlerini ortaya koyuyor.

Türkiye'de tarih boyunca kalelerden konutlara, sosyal alanlardan yollara kadar birçok yapıda taş işlenerek sanata dönüştürülüyor. Ancak, taş duvar ustalarının sayısı her geçen gün azalıyor. Erzincan'daki ustalar, yazın bölgelerinde çalışırken kış aylarında Muğla’ya giderek taş evler inşa ediyorlar.

erzincanda-tas-duvar-ustalari-1.jpg

Erzincan'da taşları işleyerek sanata dönüştüren ustalardan biri olan Şakir Alkan, “Taşları çekiçle işleyip harçla duvar yapıyoruz. Güzel bir işçilik, eser ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Alkan, ustalık geleneğini gelecek nesillere aktarmak istediklerini vurguladı.

AYLIK 100 BİN TL KAZANÇ SAĞLIYORLAR

Taş duvar ustalarının kazançları dikkat çekiyor. Alkan, taş duvar ustalarının günlük 3.500-4.000 lira, aylık ise yaklaşık 100 bin lira kazandığını ifade etti. Ancak, iş gücü bulmakta zorlandıklarını da sözlerine ekledi.

erzincanda-tas-duvar-ustalari-2.jpg

5 yıldır taş duvar ustalığı yapan Cevdet Akar ise, “Taşlar makineden geçmediği için biz elle yapıyoruz. Taşı istediğimiz şekle sokuyoruz. Bizim işimiz bu” dedi. Bu durum, işin ne denli zahmetli ve uzmanlık gerektiren bir süreç olduğunu gözler önüne seriyor.

USTA BULMAK ARTIK ÇOK ZOR

Almanya'da yaşayan gurbetçi Hıdır Yıldız, yaz aylarında Erzincan’a gelerek ev yaptırdığını ve bahçesine taş duvar ördürmeyi tercih ettiğini belirtti. Yıldız, taş duvar ustası bulmanın çok zor olduğunu dile getirdi. Bu durum, taş duvar ustalarının azlığına ve sektördeki talebe dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN