İtalya parlamentosunun üst kanadı Senato Genel Kurulu'na Orta Doğu'daki ve özellikle Lübnan’daki gelişmelere dair bilgi veren İtalya Savunma Bakanı Crosetto, BM Lübnan Geçici Barış Gücü'nün yeni angajman kurallarıyla güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, son haftalarda İsrail'in saldırılarına maruz kalan Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü’nün (UNIFIL) yeni angajman kurallarıyla güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Crosetto, parlamentonun üst kanadı Senato Genel Kuruluna Orta Doğu'daki ve özellikle Lübnan’daki gelişmelere dair bilgi verdi. Bakan Crosetto, İtalya olarak İsrail’in savunma hakkını tanıdıklarını dile getirirken "Ama aynı zamanda İsrail’den uluslararası hukuk kurallarına uymasını ve Lübnan’da olduğu gibi Gazze’de masum sivil halkı ve BM birliklerini korumasını istedik" dedi.
İsrail’in BM askerlerinin herhangi bir taraf için çalışmadığını anlaması gerektiğini, onların barışı korumak ve istikrarı teşvik etmek için bölgede bulunduğunu belirten Crosetto, "UNIFIL misyonu güçlendirilmeli ve aynı zamanda Lübnan Silahlı Kuvvetleri de daha güvenilir hale getirilmeli. Bunun için yeni angajman kurallarına ihtiyaç var" diye konuştu.
'UNIFIL'DEN ŞİMDİ AYRILMAK YARAR GETİRMEYECEK'
Crosetto, İsrail'in de UNIFIL'in güçlendirilmesine yardımcı olması gerektiğini ifade ederek, UNIFIL'i güç kullanımına karşı gerçek bir caydırıcılık uygulayabilecek bir konuma getirmenin önemini vurguladı. İsrail'in BM güçlerinin çatışma bölgelerinden çekilmesi talebine de değinen Crosetto, "Bizim UNIFIL'deki varlığımız ihtiyaç olduğu sürece devam edecek ve BM, katkıda bulunan 50 ülkeyle farklı karar vermeyecek. Şimdi oradan ayrılmak, herhangi bir fayda getirmeyecek ve belki de BM'nin güvenilirliğini zedeleyecektir. Ancak tahliye planları güncellendi, test edildi ve gerekirse uygulanmaya hazır." değerlendirmesinde bulundu. Crosetto ayrıca Lübnan’daki İsrail saldırılarına ilişkin, "İsrail bombardımanları, siviller arasında çok sayıda ölü ve yaralıya yol açıyor. Bu durum Lübnan'daki sağlık tesislerine aşırı yüklenilmesine neden oluyor ve Filistin kaynaklarına göre 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Gazze’dekinden daha büyük olma riski taşıyan insani krizi daha da kötüleştiriyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Crosetto, yarın başlayacak ve üç gün sürecek G7 Savunma Bakanları toplantısının ardından Beyrut ve Tel Aviv’e gideceğini, bu ziyaretlerini İtalya’da düzenleyecekleri Lübnan Silahlı Kuvvetlerine mali, eğitim ve teçhizat bakımından somut destek sağlamaya yönelik konferansın izleyeceğini kaydetti.
'İSRAİL'E SİLAH İHRACATINDA EN SERT KISITLAMA GETİREN ÜLKE BİZİZ'
İsrail'in, geçen hafta başlattığı UNFIL'e saldırıları, bu misyonda görev yapan 1000 kadar askeri bulunan İtalyan hükümetinin tepkisini çekmeye devam ediyor. Başbakan Giorgia Meloni, İsrail’in UNIFIL'e ilk saldırılarının ardından "kabul edilemez" açıklaması yapmıştı. Savunma Bakanı Crosetto da İsrail’in bu saldırılarının "savaş suçu olabileceğini", İsrail'den bir an önce resmi ve gerçek açıklamalar beklediklerini belirtmişti. Meloni ayrıca 15 Ekim'de Senato'daki konuşmasında İsrail'e silah ambargosu isteyen muhalefet partilerinin çağrılarına yanıt olarak, şunları kaydetmişti:
"7 Ekim 2023'ten sonra Gazze'ye operasyonun başlamasıyla silah satışında yeni ihracatları askıya aldık. 7 Ekim’den sonra imzalanan hiçbir anlaşma uygulanmadı. İtalya'nın tüm yeni lisansları tamamen engelleme politikasının, ortaklarımız olan Fransa, Almanya ve İngiltere'nin uyguladığı politikadan çok daha kısıtlayıcı olduğunu hatırlatmak istiyorum. Biz her şeyi engelledik."