Kadın ve erkek dayanışmasının gücü! Kimse tazesinin yüzüne bakmıyor! Dalında kuruyor, yurt dışına gönderiliyor

Kadın ve erkek dayanışmasının gücü! Kimse tazesinin yüzüne bakmıyor! Dalında kuruyor,  yurt dışına gönderiliyor

Çekirdeksiz ve küçük taneli çerezlik olarak üretiliyor kadın ve erkek dayanışması sonuna kadar hissediliyor. Ürünler birçok ülkeye ihraç ediliyor tadını bilenler bundan vazgeçemiyor. Coğrafi işareti bulunuyor aramasıyla dilden dile dolanıyor.

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesine bağlı Ulukale ve çevre köylerinde üretimi yapılan çekirdeksiz ve küçük taneli çerezlik olarak bilinen Ulukale dutu, kadın ve erkek dayanışması ile üretildikten sonra birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Coğrafi işareti bulunan ve aroması ile adından söz ettiren Ulukale dutu ailelerin ortak çalışması ile üretiliyor ürünler pazardaki yerini alıyor.

YAZ AYLARI BAHÇEDE

Dut üreticisi Gülten Altınoluk, Ulukale’de bu işi yaptığını belirterek yaz sezonunun boyunca dut bahçelerinde yer aldıklarını söyledi. Ulukale Köyü kadınları olarak eşlerine destek olup dayanışmada bulunduklarını söyleyen Altınoluk, organik olarak yetiştirildikleri ürünleri topladıklarını belirterek hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını söyledi. Bahçelere hayvan gübresinden başka hiçbir gübre kullanmadıklarına dikkat çeken Altınoluk, “ Her şeyi erkeklerimizden beklemiyoruz. Devletimizden de beklemiyoruz. Biz kadın olarak üretiyoruz. Eşimizle, ailemizle işbirliği içerisinde geçimimizi sağlıyoruz. Bütün kadınlara sesleniyorum, ekonomiyi düzeltmek için eşlerinize yardımcı olun, destek çıkın, çalışın, üretin ve başarın" dedi.

Bu köy dünyaya dut ihraç ediyor - Samsun Son Haber - Samsun Haber - Samsunspor Haberleri

AİLESİNE DESTEK OLUYOR

30 yıllık tarihe öğretmeni olduğunu söyleyen Gönül Bektaş, Ulukale köyünde anne ve babasına yardım ettiğini söyledi. Çocukluğundan beri bu işin içerisinde olduğunu söyleyen Bektaş, yılın 10 ayı normal memurluk yaptığını kalan sürede ise ailesine yardım etmek için köye geldiğini söyledi. Köyde ciddi bir kadın erkek dayanışması olduğunu dile getiren Bektaş, köydeki eğitim düzeyinin yüksek olduğunu söyleyerek insanların çoğunlukla okumuş ve memur olduğunu belirtti. Bektaş, “Hiçbirimiz kadın erkek demeden yazın geldiğimizde özellikle kadınlarımız şalvarlarını giyer, yazmalarını bağlar ve dut bahçelerine inerler. Tarıma katkıda bulunuyoruz. Doğal tarımdan yanayız. Ulukale dutu da organik bir dut. Bu dut üretiminde kesinlikle ilaç kullanılmıyor" sözlerini dile getirdi.

Bu köy dünyaya dut ihraç ediyor - Marasbugun.com

YILDA 400 TON ÜRÜN ÇIKIYOR

Ulukale ve Bozağaç Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda dut üreticisi Necmettin Duman,'Ulukale ve Bozağaç köylerinde üretilen dutun yaklaşık olarak yılda Ortalama 500 ton rekolte verdiğini söyledi. Rekoltenin hava şartlarına göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Duman, ortalama yıllık 400 ton ürün o çıktığını ifade etti. Ürünlerin diğer dutlardan farklı olduğunu dile getiren Duman, dağdayken %70 oranında kuruyan ürünün sonradan döküldüğünü belirterek taze olarak döküldüğünde ürün kalitesinin bozulduğunu söyledi.

Bu dutun pazar sorunu olmadığını dile getiren Duman, ürünün Batı Avrupa ülkelerinde dahi bol miktarda tüketildiğini söyledi. Coğrafi işaret ve tescillenmiş olan Ulukale dutu doğası gereği dalında ilaçlama kabul etmemesi ile birlikte tamamen organik olarak üretilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN