İstanbul'un fethinin 571. yıl dönümünde, Rumeli Hisarı'nda 125 metre uzunluğunda yeraltı tüneli keşfedildi. Tünelin girişi Çavdarlı Halil Paşa Kulesi'nin yanında bulunurken, çıkışının ise hisarın üst kısmındaki surlara kadar uzandığı tahin ediliyor. Tünelin fetih sırasında askerlerin denizden surlara ulaşmak için kullanılmış olabileceği belirtildi.
1452 yılında Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı, İstanbul'un fethinde önemli rol oynayan Rumeli Hisarı'nda ilk kez bir yeraltı tüneli keşfedildi. Uzmanlar, tünelin fetih sırasında gizli bir geçit olarak kullanılmış olma ihtimali üzerinde duruyor.
'OSMANLI DÖNEMİNE AİT OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR'
Tünelin Bizans ve Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülüyor. Tünelin arkeolojik ve bilimsel çalışmalarla restore edilmesi planlanıyor ve tamamlandıktan sonra halka açıklaması hedefleniyor.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat tünelin 1,1.5 yüksekliğinde başlayıp, Hisar'ın ortasındaki sarnıç bölümünde tahminen 4.5 metreye kadar yükseldiğini açıkladı. Polat, tünelin beden duvarlarında Hisar'ın yapımında kullanılan moloz örgü sistemi görüldüğünü belirtti.
'ASKERLER DENİZDEN SURLARA ULAŞMIŞ OLABİLİR'
Polat, tünelin üst örgüsünün 1900'lü yılların başında yapılan düzenlemelerle onarıldığının görüldüğünü söyledi. Polar tünelin fetih sırasında askerlerin denizden surlara ulaşmak için kullanılmış olabileceğini ifade etti. Polat tünelin keşfinin İstanbul ve dünya tarihi için önemli bir bulgu olduğunu belirtti.
Öte yandan, Rumeli Hisarı’na en kapsamlı restorasyon 1953-1955 yılları arasında yapılmıştı.