Hataylılar üretiyor Almanya, Polonya, Rusya, Arap ülkeleri sırada bekliyor! Tarlaya giden ise en fazla 15 TL ödüyor

Hataylılar üretiyor Almanya, Polonya, Rusya, Arap ülkeleri sırada bekliyor! Tarlaya giden ise en fazla 15 TL ödüyor

Hatay’ın Erzin ilçesinde üretilen karpuzları Almanya, Polonya, Rusya, Arap ülkeleri almak için sırada bekliyor. Tarlada 9 ila 15 TL arasında satılan karpuzun kalitesinden memnun olan üreticiler ise işçi bulamamaktan şikayetçi…

Bereketli topraklarından çeşitli ürünler fışkıran Hatay’da, havaların ısınmasıyla birlikte lezzetli karpuzun hasadı da başladı. Türkiye’nin en erken karpuzunun yetiştiği Erzin’de hasadı tamamlanan ürünler, Almanya, Polonya, Rusya ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

Yurt içinde de ülkenin çeşitli bölgelerine yollanan çekirdekli karpuzun kilosu 9 TL’den, çekirdeksiz karpuzun ise kilosu 16 TL’den toptan satılıyor.

hatay-erzinde-karpuz-hasadi-2.jpg

“FİYATLAR ŞUAN İÇİN GÜZEL”

Burnaz sahilinde çiftçilikle uğraşan 28 yaşındaki Hamza İnce, 500 dönümlük arazisinde hasada başladıklarını söyleyerek, “Burada 500 dönüm arazimiz var, karpuz ve yer fıstığı yetiştiriyoruz. Şu anda karpuz hasadındayız, 22 Mayıs’ta başladık. 12 Şubat’ta ekimi yaptık, 12 Nisan’da bakımımızı yaptık. Şu anda normal karpuzlar 9 TL bandında satılıyor, çekirdeksiz olan ürünümüz var onlar 15TL- 16 TL bandında. Fiyatlar şu an için güzel, yurtiçi piyasa özel marketlere gidiyor. Karpuz iş yükleyicileri günlük minimum 5 bin TL bandında fiyat alıyorlar, yani yükledikleri kamyona göre değişiyor, tıra göre değişiyor aldıkları ücretler” ifadelerini kullandı.

hatay-erzinde-karpuz-hasadi-1.jpg

İŞÇİ SORUNU DEVAM EDİYOR

Ürünün kalitesinde sıkıntı olmadığını ancak çalıştıracak işçi bulamadıklarını belirten İnce, “Şu anda biz mesela işçi bulamıyoruz Mardin’den ve Şanlıurfa'dan her yerden işçi toplamaya çalışıyoruz. Toplamda 25-30 kişi zor bulduk hani işçi yönünden bayağı sıkıntılarımız var. Yaklaşık 15 güne yakın sürüyor hasadımız. Allah'a şükür hani şu an için biz tonajımızdan da aldığımız ürün kalitesinden de, fiyattan da memnunuz. Biraz erken hasada giriyoruz, bizim avantajımız arazimizin denize yakın olması. Bizim avantajımızda erken hasat dolayısıyla yüksek fiyata tekabül ediyor. Şu an için sadece marketlere veriyoruz hani dışarıya normal bir vatandaşa satışımız yok, gelen olursa rica eden olursa aile olarak ikramımız oluyor. İhracat ürünlerimiz genelde Polonya, Almanya, Rusya ve civar ülkelere oluyor. Bunlar ayrı olarak burada paketleniyor, genelde soğutmalı araçlarla yurt dışına gönderiliyorlar” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN