Gözler meclise çevrildi! İşte emekli için beklenen 3 formül: Refah payı, zam eşitlenmesi, taban maaşı....

Gözler meclise çevrildi! İşte emekli için beklenen 3 formül: Refah payı, zam eşitlenmesi, taban maaşı....

Gözler meclise çevrildi! Milyonlarca emekli heyecanla bekliyor! İşte emekli için beklenen 3 formül: Refah payı, zam eşitlenmesi, taban maaşı....

Temmuz 2024'te, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %24,73 oranında zam yapılırken, memur emeklileri %19,31'lik bir zam alacak. Ancak, kök maaşı 8 bin TL'nin altında olan 3 milyonu aşkın emeklinin maaşı değişmeyecek. Çünkü, 8 bin TL'ye uygulanacak %24,73'lük zam, maaşı 10 bin TL'nin üzerine çıkarmadığı için bu emekliler 10 bin TL almaya devam edecek. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, bu durum emekli maaşlarında yeni düzenlemelerin gündeme gelmesine neden oldu. İşte masadaki üç farklı formül:

EMEKLİ MAAŞINA ÜÇ FORMÜL

İkramiye (tediye) ödemeleri başladı! Kamu işçisi ne kadar ödeme alacak? 8 bin lirayı geçti… - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

1. Refah Payı Uygulaması

Son yıllarda zam dönemlerinde hükümet, enflasyon kaynaklı artışların yanı sıra ek artışlar yaparak emekli maaşlarını artırdı. Örneğin, ocak ayında %37'lik enflasyon oranına 11,68 puan eklenerek zam oranı %49,25 olarak belirlenmişti. Benzer bir uygulama temmuz ayında da beklentiler arasında. %24,73'lük enflasyon oranına eklenecek 10 puanlık artış ile zam oranı %35'e, memur emeklileri için ise %30'a çıkabilir.

2. Zamların Eşitlenmesi

Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranları düşük çıkmış ve memur emeklileri ile eşitlenmişti. Temmuzda ise memur emeklilerinin zam oranları SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre düşük kaldı. Bu durumda, zam oranlarının eşitlenmesi gündeme gelebilir. Böylece refah payı verilerek eşit zam uygulanabilir.

3. Taban Maaşın Artırılması

Bir diğer formül ise 10 bin TL olan taban maaşın artırılması. Her zam döneminde gerçekleşen bu uygulamanın temmuzda da yapılması bekleniyor. Bu durumda, kök maaşı ne olursa olsun tüm emekliler zam almış olacak. Taban maaşın artırılmaması durumunda kök maaşı 8 bin TL'nin altında olan 3,6 milyon emekli zam alamayacak. Taban maaşın 12-14 bin TL arasında olması bekleniyor. Yıl sonu enflasyon hedefi olan %38 baz alınırsa, taban maaş 14-15 bin TL bandına çıkabilir.

MECLİS'TE DÜZENLEME GEREKLİ

18- 24 yaşında olan herkese veriliyor! İşte PTT'den 33.000 TL ödeme alma fırsatı... - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Bu ek ödemelerin yasal düzenleme ile yapılması gerekiyor. Bu nedenle, karar verildikten sonra yasa teklifi olarak TBMM'ye sunulacak ve burada görüşüldükten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN ALINACAK?

Hesaplara bugün yatıyor! Bakan Yumaklı'dan 96 milyon liralık tarımsal destek ödemesi açıklaması - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Emekliler maaşlarını peşin aldıkları için temmuz ayında ödenecek aylıklar zamlı olarak hesaplara yatacak. Ek ödemelere karar verilirse, yasa çıktıktan sonra maaşlara eklenecek. Eğer yasa, maaş ödeme günlerine yetişmezse, Ocak ayında olduğu gibi daha sonra hesaplara aktarılacak.

Memur emeklileri, maaşlarını ayın 1'inden itibaren aldıkları için zam onlara henüz yansıtılmadı ve daha sonra farklar ödenecek. SSK emeklileri maaşlarını 17'sinden sonra alırken, Bağ-Kur'lular 25'inden sonra maaşlarını alıyor. Memurlar ise her ayın 15'inde maaşlarını alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN