Gazze de bir yere kadar

Gazze de bir yere kadar

İsrail petrolünün Türkiye üzerinden taşınmasına tepki gösterip ‘Vanaları kapatın’ dedikleri için iki Filistinli öğrenci hakkında sınır dışı kararı çıktı. ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten gözaltına alınan gençlere ‘Kamu düzenini ihlal’den ceza verildi. İsrail bile sert protestolarla sarsılırken Türkiye’de yaşanan olay Gazze konusundaki ‘resmî hassasiyetin’ de sorgulanmasına yol açtı.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

24 Ağustos’taki protesto sonrası gözaltına alınan Filistinli öğrencilerin, haklarındaki sınır dışı kararının kesinleşmesi durumunda Ürdün’e gönderilmeleri bekleniyor.

İKİ FİLİSTİNLİ ÖĞRENCİYE SINIR DIŞI VİCDANLARI İSYAN ETTİRDİ

Hükümetin ‘Ticareti durdurduk’ açıklamasına rağmen Gazze’de insanlık suçu işleyen İsrail’in kullandığı petrolün Türkiye üzerinden taşındığı iddiası rahatsızlık yarattı. Ankara’dan hassas konuya ilişkin kapsamlı bir açıklama gelmedi. Ancak durumu protesto eden Filistin İçin Bin Genç grubundan iki Filistinli öğrenci gözaltına alındı. Gençlerin avukatları “Kamu düzeni güvenliğini ihlal suçlamasıyla sınır dışı kararı çıkarıldı. İptal davası açtık” dedi.

‘İSRAİL’E PETROL GÖNDERME’ ÇAĞRISI YAPMAK SUÇ OLAMAZ’

Avukatlar Beyza Akyüz ile Üsame Sarıyaşar, iki öğrencinin mahkemeye yapılan itiraz sonuçlanana kadar idari gözetim altında tutulacağını belirtti. Şarıyaşar, dava sürecinin bir yıla kadar uzayabileceğini de vurguladı. Barışçıl bir protestoyla başlayan sürecin deporta kadar gelmesi tartışma yarattı. Filistin İçin Bin Genç hareketi ise yaşananlara ‘Petrol sevkiyatını durdur demek kamu güvenliği ihlaline konu olamaz’ açıklamasıyla tepki gösterdi.

ga.jpg

FİLİSTİN'E DESTEĞE 'SINIR DIŞI' CEZASI

Türkiye’nin İsrail’e taşıdığı petrolü protesto eden iki Filistinli üniversite öğrencisi hakkında günlerdir Geri Gönderme Merkezinde tutulmasından sonra deportasyonu kararı verildi. İki Filistinli öğrencinin avukatları Beyza Akyüz ve Üsame Sarıyaşar KARAR’a müvekkilleri hakkında ‘sınır dışı edilme’ kararının verildiğini anlattı. Avukatlar Filistinli gençlerin bırakıldığını ancak deport kararının süreceğini söyledi. Sarıyaşar sınır dışı kararında gerekçenin ‘kamu düzeni güvenliğini ihlal etmek’ olduğunu ifade etti. ‘Karara iptal davasını açtık’ dedi.

RT World’ün hazırladığı Gazze’de yaşanan işgali anlatan ‘Kutsal İşgal’ belgeselinin galasında Türkiye’den İsrail’e taşınan petrolü protesto eden iki Filistinli öğrenci Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyordu. ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ soruşturmasıyla emniyete alınan ve Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Filistinli iki öğrenci hakkında ‘kamu düzeni güvenliğini ihlal etmek’ suçlamasıyla ‘sınır dışı etme’ ve ‘idari gözetim’ kararı verildi. Filistinli öğrencilerin gönüllü avukatlığını yapan Üsame Sarıyaşar ve Beyza Akyüz müvekkilleri hakkında verilen kararlara iki ayrı iptal davası açacaklarını KARAR’a anlattı. Öncelikle müvekkilerinin Türkiye’de sabit adreslerinin bulunması ve adli sicil kayıtlarının olmaması nedeniyle idari gözetim kararının iptali ile ilgileneceklerini söylediler. İki Filistinli öğrenci hakkında verilen sınır dışı edilme kararına karşı açılan iptal davasının sonuçlanmasının ise bir yıla kadar uzayabileceğini ifade ettiler.

GENÇLERİN ADLİ SİCİLLERİ TEMİZ: Filistinli öğrencilerin avukatlığını yapan Üsame Sarıyaşar, haklarında Cumhurbaşkanına Hakaretten soruşturma açıldığını, buna bağlı olarak da kamu düzeni güvenliğini ihlal etmekten sınır dışı kararı verildiğini anlattı. “İki Filistinli müvekkilimle de bugün Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi’nde görüştük. Durumları iyi. Ancak ikisi için de sınır dışı edileceklerine yönelik karar alındı. Bugün diğer avukat arkadaşımla birlikte müvekkillerimiz adına İstanbul İdari Mahkemesine iptal davalarını açıyoruz. Dava süresi boyunca sınır dışı edilme kararı durduruluyor.” Sarıyaşar, sınır dışı kararına açılan itiraz davası sürecinde müvekkillerinin Geri Gönderme Merkezi’nde tutulmaması için ayrıca idari gözetim kararına itiraz edeceklerini söyledi. “İkamet adresleri belli ve adli sicil kayıtları temiz olan müvekkillerimizin Geri Gönderme Merkezi’nde tutulmalarına gerek olmadığına dair itirazımızı belirttik. Beş gün içinde bu itirazımızın sonucunu alırız” dedi.

SABİT İKAMET ADRESLERİ BULUNUYOR: Avukat Akyüz, sabit ikamet adresinin idari gözetim kararına edecekleri itirazın olumlu sonuçlanma ihtimali için önemli olduğunu belirtti: “Sınır dışı etme işlemine açacağımız iptal davasının sonuçlanması bir yıl kadar sürebilir. Dava süresinde müvekkillerimizin sabit ikamet adresi bulunması ve kaçma, kaybolma tehlikesi olmamasının üzerinde durarak itirazda bulunuyoruz.” Kamu düzeni güvenliğini ihlal etme gerekçesiyle Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Filistinli öğrencilerin Türkiye’de sabit ikamet adresleri bulunuyor. Öğrencilerin biri burada ailesiyle birlikte yaşarken Ürdün Pasaportlu bir diğer Filistinli öğrencinin ailesi Suudi Arabistan’da ikamet ediyor. Sınır dışı kararının çıkması durumunda ise, iki Filistinli öğrencinin, Ürdün’e gönderilmesi bekleniyor. Öte yandan avukatlar Filistinli gençlerin bırakıldığını ancak deport kararının süreceğini, sadece idari gözetim altında tutulmayacaklarını ifade etti.

‘ARKADAŞLARIMIZI ALACAĞIZ’

Filistin için 1000 Genç hareketi sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımla arkadaşlarının deport kararına karşı kamuoyu oluşturmaya devam edeceklerini duyurdular: “Günlerdir Geri Gönderme Merkezi’nde tutsak edilen iki Filistinli kadın arkadaşımızın dosyasına ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ gerekçe gösterilerek kamu güvenliğinin ihlali dolayısıyla sınır dışı edilme kararı eklendi. Petrol sevkiyatını durdur talebini yükseltmek kamu güvenliği ihlaline konu olamaz. Gönüllü avukatlarımız tarafından bu karara itirazımızı gerçekleştiriyoruz. Arkadaşlarımızı alacağız.” Slogan ve marşlarla eylemlerini sürdüren Filistin için 1000 Genç hareketi “Dostlarımız Haklıdır Sen Suçlusun Erdoğan”, “İşbirlikçile İkiyüzlüler Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganlarını atarak arkadaşlarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerine dikkat çektiler. “Biz yılmadık, yılmayacağız. Filistin direnişinin bize öğrettiği gibi barış, ancak işbirlikçiler ve onların orduları olan Nato’nun bu topraklardan çekilmesiyle gelecek. Ve yine direnişle iki arkadaşımızı alacağız!”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN