‘Katliama katıl, iltica başvurunu kabul edelim’: İsrail Afrikalı sığınmacıları Filistin’deki soykırıma alet ediyor!

‘Katliama katıl, iltica başvurunu kabul edelim’: İsrail Afrikalı sığınmacıları Filistin’deki soykırıma alet ediyor!

İsrail’in Filistin’de 40 binden fazla masum sivili katlettiği saldırıların 1’inci yılına girmesine günler kala, İsrail basını soykırıma ilişkin skandal bir iddia ortaya attı. İddiaya göre, ülke yetkilileri, Afrika'dan iltica başvurusu yapanları ‘Gazze’de savaşma’ şartıyla İsrail’e kabul ediyor.

İsrail’de Başbakan Netanyahu liderliğinde Filistin’deki soykırım 7 Ekim’den bu yana sürerken, İsrail merkezli Haaretz gazetesi, ordunun asker ihtiyacını karşılamak için, Afrika'dan iltica başvurusu yapan sığınmacıların Gazze'de savaşmaya götürülmeleri karşılığında başvurularının kabul edildiğini iddia etti.

İsimlerinin açıklanmaması şartıyla gazeteye konuşan güvenlik yetkilileri, söz konusu projenin ordunun hukuk danışmanlarının rehberliğinde organize bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Afrikalı sığınmacılara yönelik söz konusu “istismara” ilişkin içeride yükselen eleştirilerin bastırıldığını vurgulayan güvenlik yetkilileri, bunun "çok sorunlu bir konu olduğunu” aktardı.

yeni-proje-4.jpg

Yetkililer, Gazze’ye saldırılara yardım eden sığınmacılara statü verilmesi konusunda bazı talepler olduğunu ancak şu ana kadar "hiçbirine herhangi bir statü verilmediğini" belirtti.

‘TEŞVİK OLARAK KULLANIYORLAR’

İsrail’de şu an çoğu genç erkek olmak üzere yaklaşık 30 bin Afrikalı sığınmacı bulunurken, bunlardan yaklaşık 3 bin 500’ünü İsrail makamlarının iltica başvurularını işleme koymaması veya karara bağlamaması nedeniyle mahkeme tarafından geçici statü verilen Sudan vatandaşları oluşturuyor.

Çok sayıda sığınmacının 7 Ekim'den sonra tarım işlerinde ve sivil komuta merkezlerinde gönüllü olarak çalışmaya başladığı belirtilirken, "İsrail ordu yetkililerinin, söz konusu sığınmacıların ülkede kalıcı statü elde etme arzularını Gazze’de savaştırmak için bir teşvik unsuru olarak kullanabileceklerini fark ettikleri" vurgulandı.

yeni-proje-5.jpg

Haaretz’e konuşan, isminin açıklanmasını istemeyen sığınmacı A, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başladığı günlerde "kendisini polis memuru olarak tanıtan birinden hiçbir açıklama yapılmaksızın, güvenlik merkezine çağırıldığı bir telefon aldığını" belirtti.

Yetkilinin kendisini, sığınmacıları orduya almakla görevli bir güvenlik yetkilisi olarak tanıttığını söyleyen A, kendisine “orduya katılacak özel insanlar aradıklarını, İsrail için bir ölüm kalım savaşı yürüttüklerini” söylediklerini ifade etti.

‘GAZZE’YE GİTMEDEN 2 HAFTALIK EĞİTİM VERİYORLAR’

Afrikalı sığınmacı A, söz konusu yetkilinin kendisine, "Gazze’de savaşması halinde İsrail’de oturum statüsü alabileceğini”, kimliğinin fotokopisini isteyip “bu işlerle ilgileneceğini” söylediğinin altını çizdi. A, söz konusu yetkilinin, orduyla Gazze’ye gitmeden önce diğer sığınmacılarla birlikte iki haftalık bir eğitim sürecine tabi tutulacağını belirttiğini de aktardı.

Haaretz'in haberinde, İsrail İçişleri Bakanlığı'nın İsrail okullarında eğitim gören sığınmacıların çocuklarını orduya alma olasılığını araştırdığı da yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN