Emekliler zam bekleyişinde: En düşük emekli aylığına zam gelecek mi? Uzmanlar ümitsiz konuştu

Emekliler zam bekleyişinde: En düşük emekli aylığına zam gelecek mi? Uzmanlar ümitsiz konuştu

Milyonlarca emekli zam bekleyişinde! En düşük emekli aylığına zam gelecek mi? Uzmanlar, emekli maaşı zammı konusunda ümitsiz konuştu...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon oranını yüzde 1,64 olarak duyurdu. Bu oranla birlikte, emekli maaşlarına Temmuz ayında yapılacak zam oranını belirleyen altı aylık enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak açıklandı. 2024’ün ilk altı ayında gerçekleşen bu yüzde 24,73’lük enflasyon farkı, SSK (4a) ve Bağkur’dan (4b) emekli olan milyonlarca insanın maaşlarına Temmuz ayında yansıyacak.

16 MİLYON EMEKLİNİN GÖZÜ TEMMUZ AYINDA

Türkiye'de 16 milyonu aşkın emekli bulunuyor ve bunlardan 3,7 milyon emekli, Temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam alamama tehlikesiyle karşı karşıya. 1 milyon emekli, kök maaş nedeniyle Temmuz 2024’te hiç zam alamayacak. 2,7 milyon emeklinin alacağı zam ise yüzde 24,73’ün altında kalacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte o hesaplama | Ekonomi Haberleri

Ocak 2024’ten bu yana ‘en düşük emekli aylığı’ 10 bin TL olarak uygulanıyor. Örneğin, kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli, yüzde 24,73’lük enflasyon farkı uygulandığında dahi aylık 10 bin lira almaya devam edecek.

HÜKÜMETTEN ZAM BEKLENTİSİ YÜKSEK

6 soruda emekli olacaklara tavsiyeler | Ekonomi Haberleri

Ocak 2024’ten bu yana alım gücü ciddi şekilde gerileyen emekliler, hükümetten zam beklentisi içindeler. Ekonomi yönetiminin en düşük emekli maaşına yönelik kök maaş sorununa sessiz kalması beklenirken, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 ila 13 bin lira seviyesine çıkarılacağına yönelik bir beklenti bulunuyor.

UZMANLARDAN VE GAZETECİLERDEN AÇIKLAMALAR

Yeni yıla girmek istemeyeceksiniz! Cem Küçük'ten kötü haber: Yeni yılda çok büyük zam geliyor

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, CNBC-e yayınında yaptığı açıklamada, en düşük emekli maaşına ilişkin olarak, "Beklentinin karşılanıp karşılanmayacağını önümüzdeki haftadan itibaren göreceğiz. Ancak kamudaki tasarruf tedbirleri ve enflasyonist ortama zarar vereceği endişesiyle bu ihtimalin gerçekleşmesi çok yüksek değil. Bunun çözümü kanuni düzenlemeyle mümkün. Meclis şu an açık, bu yönde bir kanuni düzenleme yapılabilir" dedi.

Gazeteci Cem Küçük ise, "En azından en düşük maaş alan emekli için acilen bir el atılması gerekir. 2025 Ocak ayında bir düzeltme yapacaklar. Ancak şu anda en karanlık andayız" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN