Tarıma uygun değil dedikleri köy bunu ekerek zengin oldu!900 rakımda eriyen kar sularıyla yetişiyor

Tarıma uygun değil dedikleri köy bunu ekerek zengin oldu!900 rakımda eriyen kar sularıyla yetişiyor

Tarıma uygun değil diyerek herkes karşı çıktı bir köy bu şekilde zengin oldu. Bölgenin iklim koşullarına uyum sağlayamayacağı düşünülen o ürünler 900 rakımda eriyen kar sularıyla zengin ediyor.

Bursa'nın kırsal Keleş Mahallesi'nde 900 rakımda kurduğu serada büyük bir işe imza atan çiftçi Mehmet Sakarya, bölgenin iklim koşullarına uygun olmadığı düşünülen süs bitkilerini yetiştiriyor. Eriyen kar suları ile büyüyen ürünler 1000 kişiye gelir kapısı oluyor.

BİR KÖYÜ ZENGİN ETTİ

Bulunduğu bölgede deniz seviyesine göre 5 kat daha fazla verim aldığını dile getiren Sakarya, Uludağ'dan eriyen kar sularını kullanarak bir dönüm alana 1 kilogram gübre ile sulama yapıldığını belirtti. Seraların merkezi olan Yalova'da bile en az 5 kilogram gübre kullanıldığını aktaran Sakarya, yakın bölgede başka süs bitkisi üretilmediğini söyleyerek toprakta hastalık olmadığını kaydetti. Sakarya, bölgeden çıkan ürünlerin daha uzun ömürlü olduğunu da vurguladı.

Dağın başına kurduğu sera, deniz seviyelerine göre 5 kat daha verimli oldu

YAZLIK BİTKİLER YETİŞTİRİLİYOR

Üretim konusunda sorun yaşamadıklarını ifade eder Mehmet Sakarya, daha çok pazarlama konusunda desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Toplamda 15 dönümde çalışmalarını gerçekleştiren Sakarya, şu anda Begonya gibi yazlık bitkiler yetiştirdiklerini söyledi. Eylül ayında kışlık bitkilere başlayacaklarını ifade eden Sakarya, iklimsel olarak dezavantajlı bir bölgede yaşadıklarını söyleyerek rakımın yüksek olduğu bir bölgede değişiklik yapmak gerektiğini ancak zor bir işe imza attıklarını söyledi.

İnsanların bu yıl fasulye ve patatesi kırağıdan dolayı ikinciye ektiklerine ifade eden Sakarya, 6 lira 10 Mayıs arası don yaşandığını belirterek örtü altı üreticiliğinde ilerlenmesi gerektiğini ifade etti. Ufak denemeler yapıldığı ifade eden Sakarya bu sürecin 7 yılı bulduğunu söyledi, Ürettikleri ürünlerin kamunun ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunu vurgulayan Sakarya, üretimde iyi bir ivme yakaladıklarında altını çizdi.

Dağın başına kurduğu serada 5 kat daha verim elde ediyor - Sektör Gazetesi - Manisa'nın En Büyük Gazetesi

KAMU DESTEĞİ ARKALARINDA

Mevsimlik üretimin 3 milyona yükseldiğini vurgulayan Sakarya, “Kamudan desteğimizi aldık. Şimdiye kadar bizi desteklediler. Biz dağın başında olduğumuz için yoldan geçen kişiye ürün satma şansımız yok. Bizim müşterimiz kamu. Kamu bizi desteklerse daha ileriye gideriz. Biz yaz döneminde kadın işçilere 450 lira yevmiye ödedik. Biz burada köyde boş olan bütün insanlara iş imkânı sağladık. 1 yıl içinde bin kişiye iş imkânı sağladık" dedi.

Sezonda 3 milyon adet üretim yaptıklarını ifade eden Sakarya, desteklenmeleri durumunda daha da büyüyeceklerini vurguladı. Üretici olarak 14 tane üyelerinin bulunduğuna dikkat çeken Sakarya, hedefin üreticiyi arttırmak olduğunu söyledi. Sebze üretimine ve topraksız tarıma başladıklarını aktaran Sakarya, bölge olarak örtü altı üreticiliğine geçirdiğini ifade ederek kamunun destek vermesi durumunda gelişmemek için hiçbir sebep bulunmadığını söyledi. En büyük avantajlarının su olduğuna değinen Sakarya 1 kilo gübre ile bir dönüm yer suladıklarını aktardı.

Dağın başına kurduğu sera, deniz seviyelerine göre 5 kat daha verimli oldu - SAYFA16 | Doğru haber, Doğru adres...

HEM AVANTAJLI HEM DEZAVANTAJLI

Yalova'da 5 kilo gübre ile 1 dönüm alan suladıklarına değinen Sakarya, dezavantajları bulunduğu kadar pek çok avantajı olduğunu da söyledi. Bulundukları konumun mevsimlik bitki üretimi için çok güzel olduğunu ifade eden Sakarya, “Yalova'dan İstanbul'dan tecrübeli insanlar da geldi. Buranın süs bitkisi üretimi için güzel bir bölge olduğunu söylediler. Bizim burada yaşadığımız en büyük zorluk pazarlama. Üretim kısmı çok kolay pazarlama için aynı şeyleri söyleyemem. Bu seneki üretimiz 3 milyon adet. Bu rakamı 1 milyona kadar düşürdük. Kamu kuruluşları ürün alımında bize destek oldular" ifadelerini kullandı.

Diğer bölgelerde maliyetlerin düşük olması nedeniyle daha verimli çalıştıklarını ifade eden Sakarya, İzmir Büyükşehir Belediyesine örnek aldıklarını söyleyerek belediye bünyesinde 5 tane kooperatif idare ettiklerini aktardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de aynı şekilde 18 yıl boyunca kırsal bölgelere Kooperatifler kurduğunu ifade eden Sakarya, “Bizde bu modelleri örnek alarak bu işe giriştik. Ufak tefek aksamalar olsa da işlerimiz iyi gidiyor. Bu işin ana merkezi Yalova'dır. Biz burada aile işçiliği yaptığımız için bizim maliyetimiz oraya göre biraz daha düşük. Müşteriler bizim piyasamızın Yalova ve Bursa merkeze göre biraz daha düşük olduğu için bizi tercih ediyorlar" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN