Elleri mosmor yapıyor ama en çok o kazandırıyor! Hasadı tamamlandı kilosu 2 bin TL’den satılıyor

Elleri mosmor yapıyor ama en çok o kazandırıyor! Hasadı tamamlandı kilosu 2 bin TL’den satılıyor

En sevilen meyveler arasında yer alıyor tek tek elle toplanıyor. Elini değen mosmor oluyor hasadın tamamlanması ile birlikte kilosu 2000 TL'den satılıyor. Hasat sonrası üreticiler kazancı ikiye katlıyor altın değerinde rakamlar ortaya çıkıyor.

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde yetişiyor hasadı üreticinin yüzünü güldürüyor. Hasat sonrasında kazancını ikiye katlıyor resmen altın değerinde görülüyor. Binbir zahmetle toplanan ürünler uzun bir yolculuğa çıkarken pazar tezgahlarında yerini almak için gün sayıyor.

TOPLANDIKTAN SONRA ALTIN DEĞERİNE BÜRÜNÜYOR

Şebinkarahisar'da binbir zahmetle toplanan ekşi karadut meyveleri pekmez olmak için uzun bir yolculuğa çıkıyor. Hazırlanan pekmezler altın fiyatına satılırken ilçe ekonomisini de şahlandırıyor.

Sadece Giresun'un o ilçesindeki 800 yıllık ağaçlarda yetişiyor. Pekmezi 10 katı fiyatla alıcı buluyor! - Yeni Şebinkarahisar Gazetesi

Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan, asırlık karadut ağaçlarından toplanan meyvelerin olgunluğa eriştiğini söyledi. geleneksel yöntemlerle pekmez yapılarak ilçe ekonomisine katkı sağlayan Şebinkarahisar dutlarını işaret eden Arslan, karadut pekmezinde önceki yıllarda bir tona yakın ürün beklentisi olduğunu söyledi.

MEVSİMLER ÜRÜNLERİ ETKİLEDİ

Bu yıl bahar aylarında geç gelen zirai don dut ağaçlarını da etkiledi. Arslan, “Bu nedenle bu yıl ki rekolte yaklaşık yüzde 15-20 oranında biraz azalma bekliyoruz. Bu da ne yazık ki fiyatlara yansıyacaktır. Ancak gelecek yıllarda bu sayının doğal afet olmazsa yeni dikilen karadut fidanlarının büyümesiyle artış bekliyoruz." dedi.

Tescilli Şebinkarahisar karadutu yöre halkına gelir kaynağı oluyor

Şebinkarahisar'da yetişen dutların siyah dut ile karıştırıldığını ifade eden Arslan, Şebinkarahisar dışında pazarlarda satılan siyah dut pekmezi ile karadut pekmezinin çok sık karıştırıldığını vurguladı. Siyah dutun beyaz dut halini siyah hali olduğunu ifade eden Arslan, Karadut gezisinin farklı bir ürün olduğunu söyledi. Arslan, “ Şebinkarahisar Karadutu 600-700 yıllık ağaçlarda tek tek elle toplanarak hasat ediliyor. Arasında hem lezzet farkı hem de sağlık açısından büyük farklar oluyor. Ekşi Karadut olarak da bilinen bu meyve, karadut ağaçlarından 20 yıldan sonra düzenli olarak meyve vermeye başlıyor. İlçemizde 600-700 yaşında karadut ağaçları var. Hem fiyat konusunda hem de sağlık açısından ikisini ayırt etmek gerekiyor." dedi. Karadut pekmezinin kilosu ise 2000 TL'den satılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN