Domatesi salatalığı bırakın bunu ekin! Hasatta inanılmaz bereket: Bir kere eken köşeyi dönüyor

Domatesi salatalığı bırakın bunu ekin! Hasatta inanılmaz bereket: Bir kere eken köşeyi dönüyor

Son yıllarda inanılmaz derecede talep alan bu ürün bir kere eken köşeyi dönüyor. Yetiştirmesi kolay olan bu ürünün elde kalması gibi bir durum söz konusu değilken, üreticisine sağladığı kazanç da epey yüksek oluyor…

Özellikle sağlık ve kozmetik alanlarında kullanılan ve bu yüzden de talebin yoğun olduğu salebin, üreticisinin gelirini artırma kapasitesi epey yüksektir. Bu yüzden son yıllarda salep yetiştirenlerin sayısı da epey artmış durumda.

SALEP NASIL ORTAMLARDA YETİŞİR?

Salep yetiştirmek için en önemli unsur uygun bir iklim ve toprak seçimidir. Salep genelde nemli ve ılıman iklimleri sevdiği için yağışlı bölgeler salep yetiştirmek için uygun olabilir. Toprak seçiminde ise genelde kumlu ve humuslu toprakları tercih etmek gerekiyor.

Salep bitkisi genelde yumruları ile üretildiğinden uygun yumru temin edilmeli. Yumrular genelde Ekim ayında toprağa ekilir ve ilkbaharda çimlenmeye başlar. Bitkinin bakımı sulama, gübreleme ve zararlı organizmalarla mücadeleyi kapsıyor. Hasat ise bitkinin dinlenme dönemi olan sonbahar aylarında yapılır.

salep-1.jpg

1 DÖNÜMDE SALEP VERİMİ NE KADAR OLUYOR?

Salep bitkisi 2-3 yumru yapıyor ve dekara 100-125 kg yumru dikildiğinde 300-375 kg arasında verim sağlanıyor. Yumruların önceden bu şekilde ayrılması depolama sırasında çürüyerek etrafındaki sağlam yumruları da çürütmesine engel olur.

SALEP YETİŞTİRMEK İÇİN İZNE İHTİYAÇ VAR MI?

Salep yetiştirmek isteyenlerin, üretim yerinin olduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne, Salep Üretim Başvuru Formuyla başvurması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN