Daha hasadı yapılmadan sipariş geliyor! Hasat sonrası giden eli boş dönüyor: En faydalı ballarından, kapış kapış satılıyor

Daha hasadı yapılmadan sipariş geliyor! Hasat sonrası giden eli boş dönüyor: En faydalı ballarından, kapış kapış satılıyor

Samsun’da üretilen bu bal için daha hasadı yapılmadan sipariş geliyor, hasat sonrası giden eli boş dönüyor. Diğer ballara göre çok farklı olan ve faydaları saymakla bitmeyen bal kapış kapış satılıyor…

Samsun'un Salıpazarı ilçesinde üretilen kestane balı, coğrafi işaret tescil belgesine sahip olarak kalitesiyle dikkat çekiyor. 950 rakımlı köylerdeki kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen bu özel bal, bu yıl 40 ton rekolte beklenerek üreticilerini sevindiriyor. Salıpazarı kestane balı, içerdiği kestane oranının yüzde 72 olması ve lezzetiyle meşhur olması nedeniyle büyük bir talep görüyor.

KESTANE ORANININ YÜKSEKLİĞİ FARKINI ORTAYA KOYUYOR

Salıpazarı kestane balının en belirgin özelliği, içerdiği kestane oranının yüksekliği. Yüzde 72 kestane oranına sahip bu bal, lezzeti, kokusu ve tadıyla kısa sürede tükeniyor. Bu nedenle, bal severlerin hasattan önce siparişlerini vermesi öneriliyor. Arıcılar, temiz ve organik kestane balı üretimi ile dikkat çekerken, hasattan önceki siparişler önem taşıyor.

samsunda-kestane-bali-1.jpg

“BİR DEFA TADAN TEKRAR İSTİYOR”

Salıpazarı ilçesinde arıcılık yapan Mehmet Yazar, yıllık ortalama 250 ila 300 kilogram bal üretimi yaptığını belirtti. Yazar, "Müşterilerimiz kaliteyi takdir ediyor. Bizim balımızı bir defa tadan tekrar istiyor. Hasattan 10 gün önce siparişler alınmaya başlıyor ve hasattan 15 gün sonra elimizde bal kalmıyor. Bal almak isteyenler kesinlikle önceden sipariş vermeli" şeklinde konuştu.

samsunda-kestane-bali-2.jpg

Bir diğer üretici Mehmet Şahin ise, 2019 yılında vefat eden babasının mesleğini devralarak yılda 300 kilogram bal üretiyor. Şahin, "Bu yıl hasattan hemen sonra satış yaptım. Bölgemiz yüksek rakımlı olduğu için çok farklı çiçekler ve kestane ağaçlarına sahibiz. Bal üretimi için gerekli tüm imkanlara sahibiz" dedi.

samsunda-kestane-bali-3.jpg

İLÇEDE PATENTLİ OLARAK ÜRETİLİYOR

Samsun Arıcılar Birliği Salıpazarı Temsilcisi Burhan Kesler, kestane balının analizini yaparak üreticileri tek tek ziyaret etti. Kesler, "Hakiki ilaçlık kestane balı üretimi yapıyoruz ve ilçe olarak patentini aldık. Ortalama kovan başına 3 ila 5 kilogram verim alabildik. Geçen yıl kestane balı üretimi neredeyse hiç olmamıştı. Bu yıl ise sıcak hava koşulları nedeniyle verim biraz düştü. Salıpazarı'nda toplam 8 bin kovan var, bu da yaklaşık 40 ton rekolte anlamına geliyor" şeklinde bilgi verdi.

samsunda-kestane-bali-4.jpg

Kesler, hasat sezonunun ağustos sonu ile eylül başında başladığını belirterek, "Hasattan hemen sonra üreticilerimizin elinde neredeyse bal kalmadı. Salıpazarı kestane balı her derde deva olduğu için tüketimi çok fazla oluyor. Anzer balı nasıl ünlüyse, bizim Salıpazarı kestane balımız da meşhurdur. Özellikle gurbetçilerimiz hasattan sonra balı alarak yaşadıkları ülkelere götürüyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN